de mooiste strocreatie van het vechtdal

Achter iedere creatie zit een verhaal en staat een bouwploeg met mensen die samen wekenlang hebben gezwoegd en gezweet. Zowel de Bissingh Boerendag als de Strocreatie-wedstrijd worden al jaren georganiseerd door de PR commissie van LTO.

Beerze: ‘Klaarovers gezocht voor de N36’

Beerze doet dit jaar voor het eerst mee met de wedstrijd voor de Mooiste Strocreatie van het Vechtdal en pakte meteen flink uit. Het ontwerp is gebaseerd de gevaarlijke kruising N36 Beerzerweg. De inwoners hebben hiervoor een perfecte oplossing bedacht: een Klaarover die het overstekend verkeer helpt om veilig van Beerze naar Mariënberg en verder te komen. “We doen voor de eerste keer mee en dan heb je zoiets van ‘hoe pak je dat aan?’ Maar we hadden ons geen zorgen hoeven maken. Want ook nu weer bleek de saamhorigheid van het dorp. De één stelde zijn grond ter beschikking, de ander zijn schuur, tractor of ander materiaal. Een loonbedrijf leverde ons zelfs een kraan. En zo was het samen zo gepiept”, aldus Plaatselijk Belang Beerze

Witharen: ‘Robuuste verbindingszone van de baan, weidevogels houden hun bestaan’

Onder het motto ‘Robuuste verbindingszone van de baan, weidevogels houden hun bestaan’, maakte Witharen aan de Balkerweg, ter hoogte van de Maatschappijwijk, een imposante creatie van stro. “Wij zijn op dit idee gekomen, omdat dit gebied aangewezen was als robuuste verbindingszone. Dat houdt in dat heel veel landbouwgrond opgeofferd zou worden voor natuur. Dat dit nu niet doorgaat is voor de weidevogels gunstig. Deze vogels broeden namelijk niet in natuurgebieden, omdat daar geen voedsel zit”, meldt Betsie Grondman. “Op 6 mei zijn we begonnen met het uitwerken van het onderwerp. Vervolgens kwamen we elke week een avond bij elkaar. Zo’n 20-25 uur hebben we er aan gewerkt met ongeveer tien man. Ieder nam om de beurt koffie/thee mee naar de werklocatie. Het was dan ook heel gezellig.”

Stegeren-Junne: ‘Zorglandgoed als buur is beter dan natuur’

Langs de toeristische weg Ommen/Hardenberg (34), iets voor de Witte Paal, is het kunstwerk van Stegeren/Junne te bewonderen. Over het onderwerp hoefden ze niet lang na te denken. “Nu de plannen in een vergevorderd stadium zijn dat het voormalige munitiedepot plaats gaat maken voor een zorglandgoed vonden wij dat wij hier iets mee moesten doen. Met de creatie: “Zorglandgoed als buur is beter dan natuur”, willen wij niet te kennen geven dat wij een hekel aan natuur hebben. Dikwijls is de veronderstelling dat landbouwbedrijven een bedreiging vormen voor de natuur, maar wij zien dit omgekeerd”, melden de bouwers. “Wij als landbouwbedrijven worden dikwijls belemmerd in onze uitbreidingsmogelijkheden door nabij gelegen natuurgebieden, dit willen wij benadrukken is onze tekst. Na diverse inloopavonden en overleg met gemeente en diverse instanties is ons duidelijk geworden dat het zorglandgoed geen bedreiging voor ons gaat worden, maar zoals de Baalderborg aangaf: een goede buur.”

Arrierveld: ‘Samenwerking Ommen en Hardenberg, waarom niet?’

De noabers uut Arrierveld is een groep van elf personen die al acht jaar meedoen. Bij het zoeken naar een onderwerp wordt goed gekeken naar wat er op dat moment actueel is. “Wat speelt er in de landbouw en in de gemeente? En hoe beelden we dat uit en met welke tekst? Met het maken zijn we begonnen op 5 mei. Vanaf dat moment zijn we er iedere week op een vaste avond mee bezig geweest”, vertelt Jennie Dankelman. “Wie kan komt en helpt mee. Momenteel is de samenwerking tussen Hardenberg en Ommen volop in het nieuws. Dat hebben wij proberen uit te beelden met een wipwap. Naar welke kant deze doorslaat is nog maar de vraag, want Dalfsen is er ook nog. Maar wij vinden als er door deze samenwerking bezuinigd kan worden, waarom dan niet. Wij wensen de gemeente Hardenberg en Ommen dan ook veel succes. En de mensen veel kijkplezier met de strocreaties.”

Agrarisch Jongeren Kontact: ’Er zit een stukje landbouw in elk van ons’

Nadat in de afgelopen jaren al eens een bloem, een winkelwagen en een bierfles de revue hebben gepasseerd, besloot het Agrarisch Jongeren Kontact (AJK) om het dit jaar maar eens eenvoudig te houden. “’Er zit een stukje landbouw in elk van ons’, dat is het thema waarvoor we dit jaar hebben gekozen”, vertelt woordvoerder Aletta. “Iedereen in Nederland, of beter gezegd wereldwijd, is verbonden met de landbouw. Vandaar dat we op ons bord de woorden Landbouw en ELK hebben benadrukt. De mensen zijn verbonden met de landbouw door het voedsel dat ze eten. Het maakt ons allemaal afhankelijk van wat er op het land groeit en bloeit. En door de manier waarop de inkopen worden gedaan, heeft men als consument als het ware een stem in de manier waarop de agrarische sector zich ontwikkelt. Maar ook zijn de mensen verbonden door het maatschappelijke debat aan te gaan. Meer dan ooit wordt er duurzaam en veilig voedsel verlangd en wordt die mening geuit en vertolkt in beleid. De betrokkenheid van de één is groter dan die van de ander, maar om ons dagelijks eten kunnen we niet heen. Via die weg hebben we allemaal een stukje landbouw in ons. Voedsel geeft ons energie, in de pop verbeeld door de verlichting in de buik. Voedsel geeft kracht om te sporten, vandaar dat onze pop Nike draagt. Voedsel, veilig voedsel houdt ons gezond. Zie de weelderige haardos van deze pop. Voedsel maakt ons blij en geeft een voldaan gevoel, zie de glimlach op het gezicht en het tevreden over de buik wrijven van de pop.”

Vinkenbuurt: ‘Kamperen bij de boer’

Begin april is het Vinkenbuurter stropoppenteam, bestaande uit Gerrit meesters, Jan Bijker, Henk Bijker, Engbert Schaapman, Johan Reurink, Ilona Bijker, Mireille Dijk, Dianne Moes en Anita Koonstra al begonnen te bouwen aan hun creatie. “We hebben gekozen voor de boerderijcamping. Waarom deze keuze? Omdat de boeren soms hun inkomsten moet aanvullen met een neveninkomen en zo de burger een kijkje gunnen op de boerderij”, legt Johan Reurink uit. “Er is gebouwd met de diverse materialen: de auto en de caravan zijn gemaakt van spaanplaat en vervolgens bedekt met gehakseld stro. Ook de luifel is van stro. Hier horen natuurlijk ook nog campinggasten bij, we hebben een boer en een boerin gemaakt van stro. Daarnaast hebben we een aantal dieren gemaakt van gaas en steenwol, omwikkeld met folie en beplakt met gehakseld stro.” Na dertien dinsdagavonden zweten, zwoegen en zeuren, is de trots van de Vinkenbuurt nu te bewonderen naast de school in de Vinkenbuurt.

Arriën: ‘Met wandelschoenen aan, lekker door het Vechtdal gaan’

‘Met wandelschoenen aan, lekker door het Vechtdal gaan.’ Dat is het onderwerp van de stocreatie van de buurtschap Arrien. “We kwamen op het idee voor twee van stro gemaakte wandelschoenen, doordat er sinds kort nieuwe wandelroutes zijn uitgezet in het Vechtdal”, meldt de woordvoerder. “Enkele van de nieuwe wandelroutes hebben als startpunt Arrien en lopen door de prachtige landbouw en natuurgebieden van Arrien. Zo is er een route die je, grotendeels over zandpaden, door ‘het land tussen Vecht en Essen’ voert. Hier kun je nog volop genieten van het landschap en zie je nog de koeien in de wei. Kortom: echt genieten begint in Arrien!”

Jury: ‘Deelnemers worden steeds creatiever met stro’

De jury had er donderdag een zware dobber aan om een keuze te maken uit de zeven creaties van stro. Tijdens een avondvullende tourtocht langs Beerze Junne/Stegeren, Arrien, Ommerkanaal, Witharen, Vinkenbuurt en het AJK (Agrarisch Jongeren Contact) werd elke creatie uitvoerig door hen bekeken en de bouwers ondervraagd. En dat allemaal in het kader van de Bissingh Boerendag die op woensdag 27 juli gehouden wordt.

Na afloop van de tocht en een bijna anderhalf uur durend beraad, sprak Jan Veurink namens de jury het verlossende woord. De winnaar voor 2011 is het AJK geworden. “Met een verwijzing naar het feit dat in ieder lichaam een stukje landbouw zit hebben zij dit vervolgens uitgebeeld in de vorm van een grote stropop met een inkijk buik. In deze buik kan men verschillende landbouwproducten aanschouwen. Via een bepaald mechanisme gaat een arm, uit tevredenheid, heen en weer over de buik. De jury is erg onder indruk van deze creatie”, meldt hij. “Het gaat terug naar de basis, de stropop, maar in een veel moderner jasje gestoken. Wat voor de jury ook bepalend is, dat is de PR-waarde voor de landbouw. De innovatieprijs gaat dit jaar naar Witharen. Zij hebben twee prachtige weidevogels gemaakt met een verwijzing naar de Robuuste Verbindingszone. De vogelgeluiden op de achtergrond maken het plaatje compleet.”

De jury prijst alle deelnemers voor hun geweldige inzet en creatieve vermogen. Als voorbeeld noemt Jan Veurink daarbij de buurtschap Stegeren. “In het verleden, toen men nog 80 kilometer per uur mocht rijden over de N34, zag je daar altijd meerder hele grote stropoppen. Nu de snelheid is verlaagd tot een minimum heeft Stegeren ook de grote van het ontwerp aangepast.”

Niet in de gelegenheid om alle creaties live te bewonderen? Kijk dan naar de reportage op www.Ommen Leeft.nl

Meer foto's

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.