de besthmenermolen kan weer draaien

De Besthmenermolen behoorde vroeger bij het landgoed Eerde en is één van de vijf molens in de gemeente Ommen. De molen staat bij de Manitoba Rotonde en is in 1862 gebouwd nadat zijn voorganger op de Eerder Hoogte door blikseminslag werd verwoest. Het is een achtkantige korenmolen op een belt. Tot ±1965 is de molen gebruikt om graan te malen. Daarna kwam de molen stil te staan en raakte in verval. In 1977 werd de afgetakelde molen gekocht door de gemeente Ommen die deze tussen 1986 en 1995 laat restaureren. Bovendien kan de molen sinds 2010 weer graan malen (maalvaardig). De molen wordt samen met Den Oord en de Konijnenbeltmolen beheerd door de Stichting Ommer Molens (S.O.M.). De molen wordt gedraaid door vrijwillige molenaars.

Iedere woensdag en iedere eerste zaterdag van de maand is de Besthmenermolen open van 13.30 tot 16.30 uur en is de molenaar aanwezig. Bij voldoende wind draait de molen. Van 1 mei tot 1 november is de molen ook open op alle zaterdagen en zondagen van 13.30 uur tot 16.30 uur en is er een molengids aanwezig. De toegang is gratis. Voor meer informatie kunt u contact opnemen met de molenaar Simon van Kampen, 0572-302705. Zie ook de website www.molensinommen.nl