Home / archiefcentraal / dalfsen investeert in zelfstandige jongeren

dalfsen investeert in zelfstandige jongeren

“Met het overgrote deel van onze jeugd in de gemeente Dalfsen gaat het gelukkig prima. Het is belangrijk om ook voor hen goede voorwaarden te scheppen, zodat ze plezierig kunnen wonen werken en leven in de gemeente Dalfsen. Het concept van de nieuwe Jeugdnota ligt vanaf 20 juli tot en met 21 september ter inzage voor inspraak. Na eventuele aanpassingen wordt het stuk voor besluitvorming aangeboden aan de gemeenteraad.

De gemeente Dalfsen telt op dit moment bijna 8000 jongeren in de leeftijd van 0 tot 23 jaar. Dat is bijna 30 procent van de totale bevolking. Vrijwel alle gemeentelijke beleidsterreinen raken de leefwereld van kinderen en jongeren. In de nieuwe conceptnota Jeugdbeleid 2011-2014 brengt de gemeente Dalfsen de plannen voor deze leeftijdsgroep in één document samen en wordt de afstemming met andere beleidsterreinen zichtbaar gemaakt.

Goed en veilig leefklimaat

“We willen dat jongeren goed en veilig kunnen opgroeien in de gemeente Dalfsen, zodat ze zich goed kunnen ontwikkelen. Het gaat om het creëren van een plezierig leefklimaat. Dankzij de inzet van ouders en verschillende maatschappelijke organisaties en verenigingen wordt hier elke dag aan gewerkt”, zegt wethouder Maurits von Martels. “De gemeente is maar een klein radertje in het geheel, maar we doen ons uiterste best om zo goed mogelijke voorwaarden te scheppen. Daarbij gaan we uit van een positieve benadering: stimuleren en ondersteunen. En we hebben extra zorg en aandacht voor jongeren, waar het (even) minder goed mee gaat.”

Preventie

Een aantal actiepunten in de nota gaan over de preventie en voorlichting, bijvoorbeeld over het gebruik van alcohol en drugs. De ervaring leert dat door te investeren in dit soort activiteiten problemen kunnen worden voorkomen. Jongerenwerk levert daarnaast een waardevolle bijdrage aan de participatie van jongeren en het vroegtijdig signaleren van mogelijke problemen. Voor een goede uitvoering wil de gemeente zich heroriënteren op de doelstellingen van het jeugdwerk. “Ook willen we inzetten op jongerenparticipatie, zodat jongeren mee kunnen denken over de maatschappelijke thema’s, die we gezamenlijk aan kunnen pakken. “Eén en ander moet vorm krijgen in participatie binnen Plaatselijke Belangen en andere (vrijwilligers)organisaties en jaarlijks terugkerende gesprekken tussen jongeren, college en gemeenteraad”, aldus Von Martels.

Wonen en werken

Verder zet de gemeente Dalfsen in op een optimale ontwikkeling voor jongeren, zodat ze met een startkwalificatie een goede aansluiting hebben op de arbeidsmarkt. Dat moet ook vroegtijdig schoolverlaten voorkomen. “Omdat we jongeren graag binnen onze gemeente willen houden, hebben we de komende jaren extra aandacht voor woningen voor jongeren en starters”, aldus de wethouder.

Concept nota ter inzage

De concept-nota Jeugdbeleid 2010-2014 ligt van woensdag 20 juli tot en met 21 september ter inzage voor inspraak. Ook is de nota te downloaden via www.dalfsen.nl. Verder komt de nota beschikbaar via het lokale jongerenplatform op internet: www.digihonk.nl Na eventuele aanpassingen wordt het stuk vervolgens voor besluitvorming aangeboden aan de gemeenteraad.

Lees ook

Jeugdige Ommenaar zet zich in voor gezonder Ommen

OMMEN – Onlangs nodigde Wethouder Ko Scheele met onder andere jeugd, onderwijs, cultuur en sport …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.