dalfsen feliciteert nederlands kampioenen

Talent en zelfvertrouwen

Sportwethouder Maurits von Martels feliciteerde woensdagmiddag tien inwoners van de gemeente Dalfsen, die tijdens het afgelopen sportseizoen Nederlands Kampioen zijn geworden. “Normaal gesproken gaan we bij iedere sportkampioen op bezoek, maar dit voorjaar zijn het er zoveel, dat we besloten hebben om ze allemaal uit te nodigen op het gemeentehuis. Gewoon voor de gezelligheid en niet in plaats van de jaarlijkse Sportkampioenenavond in januari, want die avond gaat natuurlijk gewoon door”, vertelt de wethouder, die zich verbaasd toont over het grote aantal sportieve kampioenen dat Dalfsen voortbrengt. “Hoe dat komt? Ik zou het niet weten, misschien bezitten Dalfsenaren de eigenschappen die je nodig bent om kampioen te worden wel van nature”, lacht hij. In zijn toespraakje benadrukt hij die eigenschappen nog eens. “Wil je succesvol zijn, dan heb je naast goede faciliteiten en trainers zoals we die in Dalfsen gelukkig hebben, vooral talent, doorzettingsvermogen en zelfvertrouwen nodig. Die eigenschappen hebben jullie en daarom zijn we trots op jullie.”

Acrogym is een manier van leven

Juliet en Leon van Dam, broer en zus uit Hoonhorst, werden beiden Nederlands kampioen acrogymnastiek. Juliet deed dit met haar partner uit Hattem en kwam uit in de categorie mixparen jeugd. Leon won goud samen met zijn partner Mark Witvoet uit Dalfsen in de categorie heren duo junioren. Maja ter Steege uit Nieuwleusen deed mee met haar partner uit Joure. Zij kwamen uit in de categorie duo junioren (dames). Zij trainen allen bij WRZV Landstede in Zwolle. In oktober vindt het Europees kampioenschap plaats in Bulgarije. De acrogymers trainen vele uren per week. Voor Juliet, Leon en Maja is dat redelijk goed in te passen met hun schoolwerk, omdat zij op CSE Landstede zitten en daar iedere ochtend tijd krijgen om te trainen. Leon en Juliet trainen 12 uur in de week, Maja maar liefst 20 uur. “Of ik nog tijd heb voor een leven buiten de sport?”, Maja schudt haar hoofd. “Nee, ik heb een paar vriendinnen op school, daarbuiten heb ik niets. Maar dat heb ik er wel voor over.” Mark doet het gymnasium en moet trainen in zijn eigen tijd. “Ik steek er ook zeker 12 uur per week in. Ik zie het als een manier van leven. Toch zal ik er niet mijn beroep van maken, want in de acrogym kan je echt niet je geld verdienen. Het zal dus altijd wel een hobby blijven.”

Techniek en sprinten

Skeeleraar Gerline Crediet uit Nieuwleusen heeft op het Nederlands kampioenschap in Heerde goud gewonnen op het onderdeel aflossing. Ze skeelert bij de skeelerclub Staphorst. Volgens Gerline is skeeleren een moeilijke sport. “Je moet een goede techniek hebben en goed kunnen sprinten. Om mijn snelheid te behouden, train ik zeker tien uur per week. In de zomer op skeelers en in de winter fiets en schaats ik. Ik heb er alles voor over om de top te kunnen halen en zou er graag mijn beroep van willen maken, maar alleen de allerbesten kunnen ervan leven. Ik weet niet of ik dat niveau kan halen, maar ik streef daar wel naar”, zegt ze. Naast haar training volgt Gerline het VWO. Een druk bestaan dus. “Maar wel hartstikke leuk”, vindt ze.

Balgevoel, tactiek en techniek

Marieke van der Kamp uit Hoonhorst en Wilfred Schipper uit Oudleusen zijn Nederlands Kampioen Tafeltennis dubbel. Op de vraag wat er nu zo mooi is aan tafeltennis, zwijgen beiden in alle talen. “Dat weet ik eigenlijk niet”, bekent Wilfred. “Het is gewoon een hele leuke sport.” De belangrijkste ingrediënten voor tafeltennis zijn balgevoel, tactiek en techniek. Om die kwaliteiten goed te kunnen onderhouden, zitten Marieke en Wilfred op CSE Landstede. “We trainen daar twaalf uur in de week”, vertelt Marieke. “We trainen dan altijd met ons drieën, en spelen dus altijd tegen elkaar.” Volgend jaar komen er een paar tafeltennissers bij op school, waardoor het trainen weer wat uitdagender wordt. Hoewel ze al hun vrije tijd aan de sport besteden, blijft het een hobby. “Van voetbal kan je leven, maar van tafeltennis niet”, zegt Wilfred spijtig.

Amateur

Mirthe Heuver en Thijs Mars uit Lemelerveld zijn op 15 mei Nederlands kampioen geworden bij het Nederlands kampioenschap volleybal 2 x 2. Mirthe volleybalt bij De Bevers in Lemelerveld en Thijs bij Volco in Ommen. Ze hebben meegedaan via een wildcard. “Als ik al die verhalen van die andere sporters hier hoor, dan voel ik me echt een amateur. Ik train hooguit vier uur per week”, lacht Mirthe. Ook Thijs traint ongeveer vier uur. “Ik ben gescout door Olhaco in Hoogeveen. Eenmaal per week train ik bij hen, de andere keer bij mijn eigen club Volco. Daar speel ik ook de wedstrijden. Wat dan de meerwaarde is van Olhaco? Zij spelen hoger, dus leer ik daar tijdens de training veel meer.” Mirthe denkt dat Thijs van de volleybal op den duur wel zijn beroep kan maken. “Hij is heel goed in aanvallen en spelverdedigen”, vindt ze. Thijs lacht. “Mirthe is zelf ook goed hoor, vooral in balverdelen, passen en libero.”

Freerunnen en turnen

David Bos uit Dalfsen is op 5 juni Nederlands kampioen geworden op het NK turnen in Breda op het onderdeel brug. Met een score van 11,8 behaalde hij de eerste plaats. David traint 6 uur in de week bij ASC afdeling gymnastiek in de sporthal aan de Molendijk. “De brug is mijn specialiteit, dat vind ik het leukst en dat kan ik het best”, vertelt hij. “Ik vind het nooit eng, behalve als ik een hoeksteun moet maken. Als je dat niet goed doet, kan je achterover vallen. Ook al presteert hij prima, het turnen is voor David vooral een hobby. “Ik ga straks naar het Thorbecke in Zwolle, daar krijg ik extra sportlessen. Maar gewoon omdat ik het leuk vind, ik ben niet van plan om er mijn beroep van te maken”, zegt hij. Het turnen komt hem ook goed van pas bij het ‘freerunnen’ wat hij regelmatig met een stel vrienden doet en waarbij je al rennend allerlei acrobatische toeren uithaalt.

Meer foto's

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.