Home / archiefcentraal / creatief vakantie vieren in het vechtdal

creatief vakantie vieren in het vechtdal

Keramiste Alexandra Veneman: “Ik zou zelf zo wel op vakantie willen!”

Door Nanda van Spijker- Eigenaresse van Atelier ‘De Tweede Kamer’ Alexandera Veneman biedt, in samenwerking met Dalfser collega-keramiste Marry Hartkamp, een creatieve vakantie aan. Een kunstzinnige trip waarmee gasten in contact komen met hun eigen creativiteit en tussendoor culinair verwend worden, daarbij thuiskomend met een eigengemaakt souvenir.

In haar achtertuin aan de Hammerweg in Ommen vertelt Alexandra hoe het allemaal is ontstaan. “Cursisten die een Raku stookworkshop doen, genieten op zo’n dag. Een dag is dan eigenlijk te kort, veronderstelden we, het zou mooier zijn om ze langer te laten genieten. Een weekend is lastig vanwege de eigengemaakte spullen die de mensen moeten meebrengen, dus dachten Marry en ik, als we er nu eens een midweek van maakten? Met als gevolg: een all-inclusive vakantie. Zo is drie jaar geleden dit concept ontstaan.”

De gedachte bestaat uit een verblijf bij Bed&Breakfast De Vier Jaargetijden in Ommen. “In een prachtige natuuromgeving van de Wolfskuil in de omgeving van bos en de Regge”, beschrijft Alexandra, “Waarbij de gasten op maandag arriveren om de week kunstzinnig in te vullen.” In haar eigen atelier worden er twee dagen lang geboetseerd met als doel deze aan het einde van de week te Raku stoken. “Nou ja, Er wordt niet alleen maar gekleid, tussendoor worden de gasten culinair in de watten gelegd door Marry en mij. Wij hebben hiervoor workshops gevolgd om de inwendige mens te verwennen. Het blijft niet bij een bord spaghetti”, glimlacht Alexandra.

In de loop van de week staat er een HighTea gepland en een ouderwetse picknick. De woensdag wordt gebruikt voor een bezoek aan Galerie en Beeldentuin Dehullu in Gees. “Ook is er de mogelijkheid die dag, om een zangworkshop te volgen onder begeleiding van een zangtherapeute. Het hoeft niet, het mag”, meldt keramiste Veneman, “Misschien wel een leuke uitdaging, zo’n workshop.” De donderdag is tevens artistiek aangekleed. “Onder begeleiding van een beeldend kunstenaar is er, bij mooi weer, een workshop schilderen op locatie. Vrijdag gaat de groep naar Dalfsen om daar in de tuin van Marry hun creaties te Raku stoken”, aldus Alexandra. Er blijft tussen de bedrijven door voldoende tijd over om musea te bezoeken, te wandelen of het Vechtdal fietsend te verkennen.

Er hebben zich hoofdzakelijk gasten van buiten de regio aangemeld die een creatieve vakantie houden, zelfs van Duitse en Belgische afkomst. Maar dat dat niet noodzakelijk is blijkt uit een deelnemer uit de regio die wel meedoet aan het creatieve programma, maar gewoon thuis gaat slapen. “En toen dacht ik: waarom de mensen uit de regio niet, dit is ook leuk voor bewoners van het Vechtdal. We werken op twee leuke locaties, een combinatie van Ommen en Dalfsen. Er is openbaar vervoer en voor de rest hoeven de mensen zich nergens zorgen om te maken. Eigenlijk komt het erop neer, dat het ons veel plezier geeft om mensen te verwennen en creatief bezig te zijn, zonder het gevoel dat er op tijd moet worden gestopt. Alles klopt in de omgeving; de entourage en de mensen”, hardop lachend meldt ze, “Ik zou zelf zo wel op vakantie willen!”

Ook zin in een luxueuze vakantie met creatieve insteek? Er zijn nog enkele plekjes beschikbaar in de week van18 juli tot en met 22 juli. Bij succes wordt de vakantie herhaald aan het einde van de zomer, zo rond eind augustus. Voor meer informatie kan men zich wenden tot www.keramiekalexandraveneman.nl

Raku stoken

Raku stoken is een stooktechniek, van oorsprong uit Japan, waarbij geglazuurde objecten van klei worden verhit tot ongeveer 1000 Graden Celsius. Met een tang worden de werkstukken uit de oven gehaald en door de temperatuurschok ontstaan er glazuurscheuren. Craquelé. Vervolgens gaan de objecten in een ton met houtzaagsel. Doordat de omgeving wordt afgesloten ontstaat er een reducerende atmosfeer. Koolstof zet zich af op de ongeglazuurde delen en craquelé. Na een snel afkoelingsproces wordt de kleur gefixeerd. Raku betekent: vreugde, geluk, ongedwongenheid en behaaglijkheid.

Lees ook

Lifeline van Serious Request onthaald in Ommen

OMMEN – De dj’s van 3FM zijn maandag onthaald in Ommen. Ze trekken met hun …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.