boerendag als thema op ommer bissingh

Op de Markt geeft een hoefsmid doorlopend demonstraties. Mensen met een beperking kunnen genieten van allerlei activiteiten, die op de boerderij voorkomen. Zo kunnen ze ritjes met een pony, tractor of paardentram maken en natuurlijk knuffelen met dieren, zoals cavia’s, konijnen, pony’s, ezels en biggetjes. Kinderen kunnen spelen in een maiskorrelbak. Ook kunnen zij zich laten schminken. Verder kunnen zij zich uitleven op een springkussen of graaien in een grabbeljurk. De hele dag zijn radiografisch bestuurbare minitractoren te bezichtigen.

De sfeer van het platteland wordt helemaal compleet gemaakt door oude tractoren en landbouwmachines, die worden tentoongesteld. Uiteraard is er dit jaar weer een veekeuring op het Vrijthof. Bezoekers kunnen vanaf 9.30 uur een kijkje nemen bij de voorbereidingen op de wedstrijd, waaraan zo’n twintig koeien en dertig kalveren meedoen. De wedstrijd begint vanaf 11.30 uur. Ook bezoekers kunnen een wedstrijdformulier invullen, waarin ze aangeven welk dier zij Ommens mooiste vinden; daarmee maken ze kans op de publieksprijs. De grote trekker van de Boerendag blijft uiteraard de fietstocht – met zo’n 2000 deelnemers – langs agrarische bedrijven in de omgeving.

Verder zijn er in het centrum maar liefst veertig kramen vol Oudhollandse-en streekproducten geven een goed beeld van het ouderwetse boerenleven. Kunstenaars van oude ambachten vermaken de bezoekers met houtbewerking, stoelen matten, rietdekken, kniepertjes bakken, poppenkleren, koeknuffels en veel meer.

Het boerenleven leent zich uitstekend om te worden vastgelegd in verschillende kunstvormen. Nel Fijen heeft dat begrepen. Zij toont haar schilderijen met ‘koeien’ als thema. De Friese kunstschilder Wiebe van der Zee staat bekend om zijn plattelandstaferelen in aquarel. Die zijn bijna altijd gevuld met nieuwsgierige koeien of andere boerderijdieren. Niet voor niets zeggen de organisatoren dat hij bekend staat als dé koeienschilder van Nederland.