arno van dijk kulturhusgedachten

Onder aanstekelijk enthousiast voorzitterschap van Gerard den Ouden hebben secretaris Warry Meuleman, penningmeester Eddy van der Steege, beheerder Jan Kats, bestuurslid Mary Volkers en de oud-bestuursleden Albertus Mulder (namens Plaatselijk Belang Nieuwleusen), Klaas Kuiper en ondergetekende daarom gewerkt aan een zo realistisch mogelijk plan.

Dat plan heet: “Schakel naar de toekomst”. Kort samengevat is het Kulturhus Nieuwleusen: een gezamenlijk en dynamisch aanbod van sport, maatschappelijke en culturele activiteiten in een uitnodigend en multifunctioneel gebouw.

Zowel de gemeente Dalfsen als woonstichting Vechthorst ondersteunen dat plan onder voorwaarden zoals: één goede horecafunctie in één ruimte, een betaalbare en redelijke huur voor Stichting Maatschappelijke Opbouw Nieuwleusen, de Bibliotheek en de diverse sportorganisaties. Nu die twee genoemde partijen het plan daadwerkelijk willen gaan ondersteunen door voldoende middelen vrij te maken is de kans van slagen fors groter geworden en is realisatie dus wel heel dichtbij gekomen.

En dat is uiteraard heel goed nieuws voor de leefbaarheid van Nieuwleusen en omstreken. Mede door de publicaties daarover is de Kulturhusgedachte nu natuurlijk het gesprek van de dag in dit eveneens zeer bruisende deel van het Vechtdal. En terecht lijkt mij!

Dat die Kulturhusgedachte al sterk leeft onder Nieuwleusenaren is mij wel heel duidelijk geworden. Mensen dragen nog steeds suggesties aan en denken mee over de concrete invulling. Er kwamen reacties en vragen zoals: “Is er gedacht aan een oefenruimte voor amateurkunst zoals muziek, zang, dans of toneel?” Antwoord: “Jazeker, daarvoor is er de multifunctionele ruimte, die is er voor alle Nieuwleusenaren”. Of: “Geeft de nieuwe Schakel ruimte aan exposities omdat straks de benedenverdieping van ‘t Olde Gemientehuus wellicht niet meer beschikbaar zal zijn? Want creatievelingen uit Nieuwleusen en wijde omgeving hebben elkaar zoveel moois te bieden, dat moeten we met elkaar willen blijven delen.” Een hele goede gedachte lijkt me.

Mogelijk is het denkbaar om in de toekomst een nauwe samenwerking met het Agnieten College tot stand te brengen. Want ook overdag jeugd en jongeren trekken naar het Kulturhus is absoluut een goede gedachte. Oudere jongeren, jonge ouders, medioren en senioren komen sowieso wel. Zij zoeken elkaar, sportiviteit en het vertier wel op.

.

Met vertrouwen in de goede afloop heb ik onlangs mijn stokje overgedragen aan een nieuw bestuurslid van de stichting: Jan Eleveld. Hem wens ik minstens evenveel Kulturhusplezier en -succes aan de bezigheden zoals ik die heb mogen ervaren. Indachtig de ontvangen adviezen van andere Kulturhusen elders in onze regio: “Stel eerst gezamenlijk de inhoud vast en ga dan pas praten over de stenen”.

Van dromen naar denken, durven en uiteindelijk naar doen. Een goede Kulturhusgedachte!

Arno van Dijk

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.