zeldzame zwam in droog vechtdal

Niet zo verwonderlijk eigenlijk vindt André: “Omdat de zwam niets heeft van het -hoedje-met-steeltje-type, maar eerder een klodder op een stuk dood hout. Het verhaal erachter is echter des te fascinerender. Het organisme is namelijk niet onder te brengen in de dierenwereld, noch in de plantenwereld, maar ergens tussen in. Puur en alleen omdat het op zeker moment een soort ‘sporen’ (het zaad van paddenstoelen) gaat produceren, wordt het organisme door mycologen bestudeert.”

André verklaart verder: “Het gaat hier niet om één organisme, maar bestaat uit een heleboel ééncellige microscopisch kleine ‘dingetjes’ die veel lijken op de amoeben. In dat stadium zijn de cellen nog mobiel en kruipen over het substraat om elkaars gezelschap op te zoeken. Bij elkaar vormen ze dan het zogenaamde ‘Plasmodium’, wat de voortplanting moet waarborgen…noem het maar groeps, of zelfs massasex. Daarna kapselt de massa zich in ( zie foto’s) en binnenin voltooidt zich de metamorfose. Het geheel verdroogt tot een poederige massa waarin cellen worden afgesnoerd, die vervolgens verwaaien en op geschikte plekken weer kunnen ontkieme”, aldus Houter.

Niet echt duidelijk dus of het hier om een dier of een plant gaat. Wetenschappers vermoeden dat ze hier tegen de overgangsgrens van het dieren en plantenrijk aankijken… maar.. allemaal leven. “Heel bijzonder dat zo’n slijm-organisme het blijkbaar nog klaar speelt om ergens vocht vandaan te toveren om de cyclus te voltooien” , meldt André Houter.

Meer foto's