Home / archiefcentraal / verbod op onttrekken grond en oppervlaktewater

verbod op onttrekken grond en oppervlaktewater

Dit verbod verbiedt grond- en oppervlaktewater (beken, sloten en plassen) te onttrekken voor beregening in de gebieden: Poelsbeek en Koppelleiding. Dit verbod verbiedt in de genoemde deelgebieden oppervlaktewater te onttrekken voor het beregenen van alle gewassen. Dit verbod verbiedt tevens het onttrekken van grondwater voor de beregening van gras (inclusief sport- en recreatieterreinen) wanneer de pompinstallatie een capaciteit heeft van 10 m3 per uur of meer.

Grond- en oppervlaktewater mag nog wel gebruikt worden om het vee van drinkwater te voorzien. Deze maatregel geldt ook voor degenen die over een vergunning beschikken om grondwater en/of oppervlaktewater te onttrekken. Er wordt bij overtreding handhavend opgetreden door het waterschap.

Aanhoudende droogte

Het verbod op het onttrekken van water is een gevolg van de aanhoudende droogte. In Twente is de afgelopen weken namelijk nauwelijks neerslag gevallen. De regen van dinsdag is onvoldoende om het tekort op te heffen. De waterstand in diverse sloten en beken is zodanig gedaald dat er nauwelijks of geen water meer wordt afgevoerd. Ook de grondwaterstanden worden steeds lager.

Ook voor de komende dagen wordt er weinig regen en hoge temperaturen verwacht, waardoor de situatie zal verslechteren in de loop van de week. Doordat de watertemperatuur stijgt en het zuurstofgehalte in het water daalt, wordt de kans op vissterfte en de aanwezigheid van bacteriën in het water steeds groter. Dit is ook het geval na een hevige regenbui, na langdurige droogte.

Wat doet het waterschap?

Bij aanhoudende droogte wordt de water aan- en afvoeren zoveel mogelijk gestuurd, om te zorgen dat er overal water blijft stromen. Het kan echter voorkomen dat waterstanden in sloten en beken dalen tot een punt dat er nauwelijks of geen water meer afgevoerd wordt. Dit is zeer nadelig voor de landbouw en de natuur.

Het waterschap werkt samen met andere waterschappen, provincie en landbouworganisaties aan structurele maatregelen tegen verdroging. Een van deze maatregelen is dat we proberen water langer vast te houden. Dit gebeurt door onder meer door beken en sloten anders in te richten, door ondiepe waterbodems en de aanleg van waterbergingsgebieden.

Lees ook

Boek van de Week: Het Rosie resultaat

OMMEN – Het boek van de week van Bibliotheek Ommen is ‘Het Rosie resultaat’ van …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.