van gazonmaaier tot racemonster

Door Maarten van Strien

Dat racemonster is een niet te onderschatten machine. Het ligt misschien voor de hand te denken dat ‘t nog steeds een brave burgerlijke gazonmaaier is. Echter, staat er eentje naast je met een coureur die er wel raad mee weet, dan is deze gazonmaaier binnen een paar seconden aan het eind van de straat nog voor je werkelijk door hebt wat er gebeurd is. Zó hard gaan ze.

Freek Gelderman uit Witharen is zo’n coureur, het leverde hem in 2010 de kampioenstitel op in de A-klasse. Van oorsprong is Gelderman monteur van landbouwwerktuigen en is daarna nog 30 jaar kraanmachinist geweest. Hij herinnert zich nog goed hoe het allemaal begon met de gazonmaaiers. “Het was een jaar of twaalf geleden, ik zag iets op TV Oost over gazonmaaierwedstrijden, dat sprak mij wel aan. Met een kameraad ben ik toen zo’n wedstrijd gaan bekijken, nabij Venlo, en dat vond ik wel machtig mooi hoor. Het ging echt hard. Ik zag die machines en dacht bij mezelf ‘leuk gebouwd, maar dat zou ik toch anders doen’.” En zo geschiede het. Gelderman kocht een oude afgeschreven zitmaaier en zette er een andere motor in, van een motorfiets. “Dan krijg je dus een gazonmaaier die 130 km per uur gaat.”

“Bij crossmotors zie je dat iedereen in een race zo ongeveer hetzelfde model berijdt, allemaal even goed en krachtig. Het leuke van de gazonmaaiers is juist dat al die deelnemers hun eigen ideeën hebben, toegepast op maaiers die allemaal verschillend zijn gebouwd. Dit is precies waar deze wedstrijden om draaien; niet alleen moet de coureur z’n vak verstaan, ook met een technisch betere maaier kun je een wedstrijd winnen” vertelt Gelderman.

De kampioen van 2010 is ervan overtuigd dat de techniek in zijn gazonmaaier een belangrijke factor is in zijn succes. “Het is een proces van goed en veel nadenken, avond aan avond, en voortdurend nieuwe ideetjes uit blijven proberen. Tuurlijk moet ik ook wel eens een technische aanpassing achteraf als mislukt bestempelen. Daar kom je tijdens een wedstrijd achter. Toch heb ik door voortdurend sleutelen naar mijn mening een heel knappe machine gebouwd.” Wie zijn maaier observeert ziet onder de bodem nog steeds het deel zitten waar de snoeimessen in zaten. “Dat halen we niet weg nee. Er zitten welliswaar geen messen meer in, maar ‘t moet wel zo veel mogelijk op een gazonmaaier blijven lijken, dat is de charme van ‘t beestje en de lol die we ervan hebben.”

Gelderman is op eigen kracht kampioen geworden, zonder enige sponsoring. Sinds kort heeft hij echter een sponsor: Adrie en Joke Noordegraaf van Stal Noordegraaf (www.minipony.nl.). “En dat is toch wel fijn hoor” vertelt Gelderman. “Voorheen had je domme pech als je op een parcours aankwam en je maaier bleek een defect te hebben. Dankzij deze sponsoring zorgen we ervoor dat we onderdelen en gereedschap bij ons hebben om ter plekke de boel te repareren. De maaier is blauw gespoten, m’n gezin en ik dragen blauwe tenue’s. Je pakt de dingen gewoon wat serieuzer aan als er een bedrijf achter je staat.”

Niet iedere gazoncoureur heeft een sponsor achter zich, het risico van scheve ogen ligt op de loer. “Daarom ben ik ook zo blij dat ik vóór deze nieuwe sponsorconstructie kampioen werd. Gelukkig zijn de coureurs een hechte club mensen, van rancune is geen sprake. We hebben geen geheimen voor elkaar, we weten bij wijze van spreken wat iedereen onder z’n motorkap heeft zitten. Toen ik ze vertelde dat ik een sponsoraanbieding kreeg van Minipony was iedereen heel enthousiast voor me. ‘Doen, moet je gelijk doen’ waren de reacties.” De kans dat Noordegraaf nog een gazoncoureur sponsort is nihil. “Ik zit op dat punt een beetje raar in elkaar” vertelt hij. “Ik ben geboren en getogen in Witharen, Freek ook. Ik heb altijd gezegd dat als ik iets ga sponsoren, dat ‘t dan in Witharen moet zijn, en Freek is hier de enige gazoncoureur.”

Het zien van deze omgebouwde gazonmaaiers is ontegenzeggelijk een groot spektakel voor iedereen die houdt van snelheid en techniek. Opstuivend zand, luid motorgeronk, en unieke gazonmaaiers die scherpe bochten nemen. Op 11 juni zijn al deze sensationele elementen in Witharen aanwezig tijdens het Nederlands Kampioenschap gazonmaaierracen. Freek Gelderman gaat vanzelfsprekend weer vol voor de eerste plaats. “Ik ben nu natuurlijk wel dé te kloppen man, dus ik verwacht wel wat serieuze concurrentie.”

De Oranjevereniging Witharen organiseert op zaterdag 11 juni vanaf 11.30 uur voor de vierde keer één van de wedstrijden om het Nederlands Kampioenschap gazonmaaierracen (www.gazonmaaierracen.nl). In de pauzes wordt er gestreden om titel Overijssels Kampioen door de jongens van www.zitmaaierrace.nl . Voor kinderen zijn er diverse attracties aanwezig. ‘s Avonds is er een tentfeest met optredens van twee shantykoren en een DJ. Entree voor de hele dag is 5 euro, basisschooljeugd heeft gratis toegang.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.