van dijk is wijs en gebruikt zijn verstand

. Goede doorstroming op het wegennet is belangrijk voor de bloedsomloop van de economie. Die doorstroming moet nu snel verbeteren ter versterking van de economische groei en een schoner milieu. En van Dijk stelt: “Wees wijs en gebruik dus uw gezonde boerenverstand!”

Van Dijk’s reactie is:

Na lezing van de petitie van het Astmafonds kom ik tot de conclusie dat er een zorgvuldige afweging heeft plaatsgevonden van alle belangen. Provinciale Staten hebben namelijk gekozen voor spreiding van verkeer in het Vechtdal door drie stroomwegen: N340, N377 en N348.

De eerste besluitvorming viel al in 1998 (!) bij de wegencategorisering. Er is bewust niet gekozen voor het “slechts” oplossen van knelpunten maar voor een toekomstbestendige oplossing van bereikbaarheid en leefbaarheid. Nu kunnen we, mede dankzij de crisis- en herstelwet, met vereenvoudigde en kortere procedures en de beschikbare financiële middelen de bereikbaarheid, veiligheid en leefbaarheid eindelijk “snel” gaan verbeteren, met zo min mogelijk vertraging.

Er is afgesproken dat bij een kostenoverschrijding van meer dan 30% op de N340 er een heroverweging zal kunnen plaatsvinden. Het staat Gedeputeerde Staten echter volledig vrij om de kosten nu al te beperken. Bijvoorbeeld door een gepland ecoduct te vervangen door kleinere voorzieningen. Zeker als de ecologische verbindingszones voor herten en zwijnen vanaf de Veluwe toch al komen te vervallen!

Provinciale Staten moeten dit najaar nog definitief groen licht geven voor de uitvoering van de N340. Ook dan kan alsnog worden gekozen voor een versoberde uitvoering om de kosten verder te beperken. Nu kiezen voor de Noordelijke Variant (vierbaansweg door landbouw- en natuurgebieden van het Dalfserveld, Oudleusenerveld, Varsenerveld en Witharen) zou helemaal funest zijn. Nog erger: dat zou de landbouw in dit gebied doen versnipperen, een nieuwe barrière op sociaal gebied veroorzaken en het unieke karakter doen verdwijnen.

Die Noordelijke Variant zal bovendien verkeer aantrekken dat anders voor de N377 (Lichtmis-Slagharen) zou kiezen. Bij de gekozen combinatievariant hoort dan ook nadrukkelijk dat de N377 veiliger ingericht gaat worden als stroomweg met specifieke aandacht voor de weggedeelten in de kernen Nieuwleusen en Balkbrug. De provincie heeft dat inmiddels voortvarend opgepakt zo heb ik kunnen constateren. Ook dat veroorzaakt natuurlijk een fors hogere investering maar dat was ook in 2009 bij de besluitvorming al bekend. Evenals de meerkosten van een betere aansluiting op de A28.

Met de enorme opbrengst van de verkochte Essentaandelen in gedachten moet het toch lukken die duurzame investeringen in alle stroomwegen volledig op te vangen en tevens te zorgen voor een goede inpassing in het landschap. Afwaardering van het huidige traject van de N340 levert een enorme kapitaalvernietiging.

Het Vechtdal heeft een goede infrastructuur van wegen en openbaar vervoer nodig die optimale bereikbaarheid en leefbaarheid biedt aan mensen en bedrijven. Goede doorstroming op het wegennet is belangrijk voor de bloedsomloop van de economie. Die doorstroming moet nu snel verbeteren ter versterking van de economische groei en een schoner milieu.

Kortom: wees wijs en gebruik dus uw gezonde boerenverstand!

Arno van Dijk, Nieuwleusen

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.