uit het gemeentehuis slim verbinden

Slim verbinden

De Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) organiseert elk jaar een tweedaags congres. Dit jaar was dat op 7 en 8 juni. Doetinchem en omliggende gemeenten namen het gastheerschap voor hun rekening.

Maar liefst 3.000 bestuurders kwamen daar bijeen om te praten over een aantal belangrijke onderwerpen. De organisatie had voor een aansprekend thema gekozen: ‘Gezonde gemeenten, slimme verbindingen.’ Het was niet zonder reden dat de hele Achterhoek het decor vormde voor dit onderwerp. Het is een regio waar gemeenten met zeer verschillende karakters intensief en inventief samenwerken. Het besef is daar nadrukkelijk aanwezig dat, wil je vooruitgang boeken, je elkaar hard nodig hebt.

Demografische ontwikkelingen, zoals bevolkingsafname, vertonen in de Achterhoek weliswaar een ander beeld dan in Dalfsen, maar veel van hun aanpak kan worden toegepast in onze gemeente. Een goed voorbeeld is de wijze waarop men in de Achterhoek omgaat met woningbouw. In totaal stonden 14.000 nieuwe woningen in de planning, maar na een serieuze bestudering, bleken er 6.000 nodig te zijn. Besloten is om 8.000 woningen te schrappen.

In gebieden waar de bevolking is afgenomen hebben huizen die verkocht moeten worden soms nog maar een kwart van de oude waarde. Het is heel belangrijk dat de woningmarkt niet instort! Met dit bewustzijn hebben verschillende gemeenteraden met medewerking van woningcorporaties en banken een plan ontwikkeld om er voor te zorgen dat de woningmarkt niet instort.

Slimme verbindingen gaan niet alleen gemeenten aan. Het raakt de hele samenleving, dus ook burgers, bedrijven en maatschappelijke organisaties! Het ‘samen’ en daarmee ‘slim’ verbinden speelt een steeds prominentere rol. Het slim verbinden is vooral belangrijk nu de gemeente moet bezuinigen én er nieuwe taken op de gemeente afkomen.

Willen we in Dalfsen ‘gezond’ blijven, dan moeten we er continu op gericht zijn om slim te verbinden. Weer een mooie uitdaging!

Maurits von Martels

wethouder, m.vonmartels@dalfsen.nl

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.