Home / archiefcentraal / tt uittocht kijken hou het veilig en leuk

tt uittocht kijken hou het veilig en leuk

Kijken is leuk, maar helaas niet altijd zonder gevaar. Daarom vragen de gemeenten Staphorst en Zwolle, de Politie IJsselland en Rijkswaterstaat extra aandacht voor de veiligheid tijdens de TT-terugtocht op 25 juni over de A28 voor zowel de weggebruikers als de toeschouwers.

Van twee naar drie stroken

Door de gewijzigde situatie op de A28 tussen Staphorst en Zwolle kan de veiligheid van weggebruiker en toeschouwer in gevaar komen. In tegenstelling tot de voorgaande twee jaar is het weggedeelte tussen Staphorst en Zwolle vrij van verbreidingswerkzaamheden en bestaat het nu uit drie rijstroken. Terwijl verleden jaar nog maar stapvoets gereden kon worden, verwacht Rijkswaterstaat dat met de nu beschikbare ruimte de snelheid van het passerende verkeer dit jaar hoger zal liggen.

Opperbeste stemming

Jaarlijks verzamelen zich honderden mensen in de bermen langs de A28 om de uittocht van de TT-bezoekers te kunnen bekijken. Iedereen is daarbij, gezien de taferelen, in opperbeste stemming. Omdat die uittocht toch al gauw enkele uren in beslag neemt, is het publiek goed voorzien van eten en drinken, tafeltjes en stoeltjes en zelfs karren vanwaar men een goed uitzicht heeft op de snelweg. Dat er een goede sfeer is, is ook na afloop te zien: er wordt opmerkelijk weinig afval achtergelaten.

Op het randje

Onder het publiek heerst dus meestal een uitgelaten stemming, waarbij men soms wel de grenzen van het toelaatbare opzoekt. Zo hebben politiemensen en weginspecteurs van Rijkswaterstaat geconstateerd dat men af en toe veel te dicht bij de weg kwam. Ook liet men wel eens kinderen spelen in de buurt van de vluchtstrook. In een enkel geval staken zelfs shovels en hoogwerkers tot boven het wegdek uit. Of werden er vuurtjes gestookt waarbij de rook zorgde voor onveilige situaties op de weg door afleiding en slecht zicht.

Daarnaast was er soms zelfs sprake van interactie tussen het stilstaande verkeer en het publiek. Als dit jaar door de nieuwe situatie op de A28 het verkeer inderdaad een hogere snelheid heeft, kunnen genoemde acties verkeersonveilige toestanden veroorzaken. Juist daarvoor willen politie, gemeente Zwolle, gemeente Staphorst en Rijkswaterstaat weggebruikers en toeschouwers waarschuwen.

Tips voor het veilig(er) bekijken van de TT-uittocht:

– Blijf achter de sloot of vangrail kijken;

– Ga nooit op de vluchtstrook staan;

– Hang geen spandoeken op aan viaducten e.d., het losraken van een spandoek is levensgevaarlijk als deze op de weg valt;

– Stook geen vuurtjes, het leidt weggebruikers af en de rook kan het zicht ernstig belemmeren.

Op de dag zelf zullen toeschouwers via een flyer ook de tips krijgen aangereikt om de TT-uittocht zo veilig mogelijk te bekijken. Dit betreft eengezamenlijk persbericht van de gemeenten Staphorst en Zwolle, Rijkswaterstaat en Politie IJsselland. Voor meer informatie kunt u contact opnemen met persvoorlichting Rijkswaterstaat Oost-Nederland: 026 – 368 88 92, don-voorlichting@rws.nl

Lees ook

Boek van de Week: Het Rosie resultaat

OMMEN – Het boek van de week van Bibliotheek Ommen is ‘Het Rosie resultaat’ van …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.