toys for the boys

Door Maarten van Strien

Bij de Regionale Modelvliegclub Friendship draait alles om het vliegen met en onderhouden van modelvliegtuigen en -helikopters. In het buitengebied van Dalfsen heeft deze vereniging de beschikking over een stukje land en gezellig clubgebouwtje met kantine. Instructeur Gert Jan Bastiaans uit Ommen is al elf jaar lid en vertelt hoe het eraan toegaat op de club. “We hebben nu ongeveer 90 leden, en nieuwe leden zijn van harte welkom. Wat ik zelf wel mooi vind van deze vereniging is dat je afgezien van de jaarlijkse contributie vrijwel geen kosten hebt. De lessen zijn gratis, het opladen van je accu is gratis, je kunt langskomen wanneer je wilt en je kunt – binnen de toegestane tijden – vliegen wanneer je maar wilt. Binnen de club gaat het er allemaal erg prettig aan toe. De leden zijn er voor elkaar. Er is altijd wel een techneut te vinden die je kan helpen je vliegtuig of helikopter te repareren, ook zijn er altijd wel mensen te vinden die je met plezier instructies en tips geven of anderszins vragen beantwoorden.”

De vliegtuigen en helikopters waarmee de leden vliegen zijn divers van formaat en kleur. De meeste vliegtuigen zijn van piepschuim en ander lichtgewichtmateriaal gemaakt. In de cockpit zit de accu die de motor en de besturing regelt. De simpele constructie verraadt niet welke capriolen zulke vliegtuigen kunnen uithalen. “Met een paar meter heb ik ‘m in de lucht” glundert Bastiaans. En inderdaad, zijn vliegtuigje is vanuit stilstand binnen twee meter vertrokken naar het domein van de vogels. Het vliegtuig, nog geen anderhalve meter in grootte, haalt de meest uiteenlopende capriolen uit; loopings, spin, duikvlucht, rechtop in de lucht hangen. Een ander vliegtuigje van Bastiaans is een echte snelheidsduivel, een veel kleiner model zonder wielen welke als zodanig door iemand losgelaten moet worden. De snelheid die behaald wordt is waanzinnig; 300km per uur, het veldje dat bij de club hoort is in ongeveer een seconde doorkruist. Bang om het vliegtuigje met deze snelheid kwijt te raken is Bastiaans niet. “Het bereik van de zender is heel groot, tot je hem zowat niet meer kunt zien. Maar wat heb je daar nou aan, je wilt ‘m natuurlijk juist zien!”

Toys for the boys dus, alhoewel er onder de leden ook enkele dames te vinden zijn. Wie dit alles met eigen ogen wil zien kan op Hemelvaartsdag om 13.00 uur gratis de open dag bezoeken, de club is open voor jong en oud.

Regionale Modelvliegclub Friendship, Welsummerveldweg 4 (let op de parkeerverbodsborden!) in Dalfsen. Kijk op www.rmf-friendship.nl voor meer informatie.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.