Home / archiefcentraal / toeschouwers gezocht voor grote optocht

toeschouwers gezocht voor grote optocht

Door Erna Ekkelkamp – Eenmaal per twee jaar ligt alles in Lemele stil en wordt er door de bevolking een paar dagen lang gefeest. Niet ter gelegenheid van een jubileum, openbare feestdag of iets anders, maar gewoon voor de gezelligheid. Het Lemels Feest is vooral een evenement voor de eigen inwoners, behalve op donderdagavond 16 juni. Dan hoopt Lemele op een massale toestroom van toeschouwers voor de Grote Optocht die vanaf half 8 het verkeer in en rond Lemele plat zal leggen.

De saamhorigheid in het dorp is groot, maar tijdens het Lemels Feest gaan de achttien straten en buurten van Lemele flink de strijd met elkaar aan. Een zeskamp, de playbackshow en natuurlijk de Grote Optocht zijn stuk voor stuk krachtmetingen, waarbij het er op aan komt welke Lemelaars het beste, snelste, origineelste of swingend zij. “Het wedstrijdelement maakt dat iedereen zijn beste beentje voorzet en dat vergroot de feestvreugde natuurlijk enorm”, zegt Henk van der Veen. “Dat is vooral te zien tijdens de optocht. Iedere buurt heeft zijn eigen wagen, in totaal dus achtien stuks, die qua grootte en spektakel niets onderdoen bij de wagens tijdens de Koninginnedagoptocht in Ommen. Alle buurten doen mee. We hopen dan dus ook dat er heel veel publiek komt kijken, anders hebben we helemaal geen toeschouwers”, lacht hij.

De wagens worden niet alleen beoordeeld op ontwerp en bouw, maar ook op presentatie. Dat maakt volgens Van der Veen van de optocht een megaspektakel, dat elk jaar sensationeler wordt omdat niemand voor elkaar wil onderdoen. Eigenlijk begint de feestvreugde al tijdens het bouwen van de wagens, wanneer de groepen met toepasselijke namen, zoals Kikkerpoelers, Kanaalvolk, Escheloerders of Bargkiekers avond aan avond gezamenlijk staan te timmeren en te schilderen. De jongste groep van het dorp is Zidobi, bewoners van de Zichtweg, Dosweg en Bindweg. Zij bouwen hun wagen in een afgelegen schuur ver buiten het dorp en doen dat volgens Miranda Dood met veel plezier. “Het is vooral die saamhorigheid die het zo leuk maakt. Iedereen doet mee op zijn of haar eigen manier. De één bouwt wagens, de ander helpt mee met de kleding te maken, weer anderen doen mee met de playbackshow, iedereen doet gewoon wat”, zegt ze enthousiast. “Het Lemels Feest wordt eenmaal per twee jaar gehouden. In het tussenliggende jaar hebben we een volleybaltoernooi en een straat barbecue.” Buurvrouw Melanie van Riel knikt instemmend. “Ik ben hier niet geboren, maar het bevalt me hier prima. Het dorpsgevoel is echt mooi, daardoor voel je je thuis.”

Route

Evenals andere jaren worden de wagens opgesteld aan de Öldersweg, vandaar uit zet de stoet zich om klokslag 19.30 uur in beweging richting de Lemelerweg. De route wordt tweemaal gereden zodat het publiek de wagens uitgebreid kan bewonderen. De route is als volgt: opstellen Öldersweg – Lemelerweg –Hellendoornseweg – Ds.Berkhofweg – Korteveldsweg – Dennenhoekweg – Weth. Imminkstraat – Lemelerweg – Hellendoornseweg – DS.Berkhofweg – Korteveldsweg – ontbinding van de optocht bij Zaal Dijk.

Lees ook

Vechttoneel komt met plattelandsstuk

OMMEN – De leden van het Vechttoneel zijn al weer druk aan het oefenen voor …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.