taveno bezoekt gevangenis in veenhuizen

Het was een indrukwekkende ervaring om te zien hoe vroeger bedelaars en zwervers gedwongen hun leven moesten aanpassen en aan het werk gezet werden om de woeste veengronden om te zetten in landbouwgronden en daar vervolgens moesten werken op de boerderijen en allerlei werkplaatsen, zodat ze een vak leerden.

Het hele complex was vroeger een samenleving op zich van wel 3000 hectare groot.Als je met de boevenbus rondrijdt zie overal de gebouwen die toen nodig waren om zo’n 8000 bewoners te huisvesten en verzorgen. Het leven toendertijd is prachtig beschreven in het vorig jaar uitgekomen boek van Suzanna Jansen: Het Pauperparadijs.

Na de lunch in het restaurant van het museum, werd een bezoek gebracht aan het glasmuseum. Dit museum staat dicht bij de ingangspoort van het gevangenismuseum. ” Heel indrukwekkend was de demonstratie van het vervaardigen van een glazen schaal door aan het gloeiende glas steeds nieuwe kleurtjes toe te voegen. Het eindresultaat moest helaas nog 24 uur afkoelen. Maar iedereen mocht toch aan het eind elk vijf glazen knikkers uitzoeken en meenemen naar huis “, aldus de begeleiders.

Na de expositie van glazen kunstvoorwerpen te hebben bezocht werd de reis hervat naar het einddiner in Restaurant Frederikshaven in Uffelte. Om 20.00 uur was iedereen moe maar tevreden weer terug in Nieuwleusen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.