taalcoaches koken voor elkaar

Waarop er gewacht werd dat werd duidelijk toen een grote huifkar met een driespan paarden voor kwam rijden. Dit was de start van het Zomerfeest van Humanitas Taalcoaches Ommen. Deelnemers vanuit diverse landen en hun taalcoaches stapten lachend in de huifkar, waar een accordeonist direct begon te spelen.

De tocht voerde via Vilsteren en het station Dalfsen, over het landgoed Den Aalhorst naar de feestlocatie Het Boskamp in Dalfsen. Bij landgoed Den Berg werd er door een van de deelnemers uit Somalië gevraagd “Is dat het huis van de koningin Beatrix?”

Eenmaal binnen gekomen in de gezellige ruimtes van de feestlocatie viel op dat hier vooral plat Dalfsens de voertaal was. Dit was voor een aantal taalcoaches wel even schrikken: Nederlands is voor hen geen probleem maar het Dalfser dialect is niet zo gemakkelijk. Gelukkig werd er ook in het Nederlands uitgelegd waar de garderobe en het toilet was.

Na een korte toespraak van coördinator Ingrid van der Velde werden er schorten en koksmutsen uitgedeeld. Een aantal mannen begon eerst veilig met een kopje koffie om eens even te overzien of alles wel goed verliep. Daarna gingen ze toch ook zelf aan de slag. Voor het buffet werden diverse schalen met lekkere dingen klaargemaakt, waarna er samen kon worden genoten van de maaltijd. Een ieder kon zelf zijn of haar vlees klaar maken, of men deed dat voor elkaar.

Er werd veel samen gepraat en de tijd vloog dan ook om. Aan het einde van de avond was er voor iedereen nog een blikje met ouderwetse Zeeuwse-Roomboter-Babbelaars, om te benadrukken waarvoor dit taalproject is opgezet: samen praten om de Nederlandse taal beter te leren. En dat lukt al deze deelnemers en taalcoaches heel goed. Na nog een snelle kop koffie kon men plaats nemen in de prachtig roze Vechtdal-bus, die de groep weer naar Ommen bracht.

Taalcoaching

Humanitas Taalcoaches Ommen is een onderdeel van het landelijk project Het begint met Taal. Een inburgeraar die nog bezig is om de taal te leren wordt hierbij gedurende een jaar gekoppeld aan een vrijwilliger die het leuk vindt om iemand te helpen het Nederlands in de praktijk te brengen.

Deze afspraken zijn wekelijks en duren zo’n twee uur. Wat ze samen doen, dat vullen ze samen in. Men mag thuis blijven koffiedrinken of trekt er samen op uit om bijvoorbeeld te winkelen of te sporten, als er maar gepraat wordt.

Lijkt het je leuk om een jaar op te trekken met een nieuwe Nederlander, bel dan naar Humanitas Taalcoaches Ommen voor meer informatie 06-21479649 (Ingrid van der Velde).

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.