straatpraat wie wordt nieuwe burgemeester

Complete fusie

“Mijn voorkeur gaat uit naar géén burgemeester”, meldt Tom Voortman. “Althans, niet eentje alleen voor Ommen. Ik ben voor een complete fusie met Hardenberg en voor één burgemeester van die grote gemeente. De persoon in kwestie moet vooral een goed beleidsman of –vrouw zijn, die orde op zaken stelt.” Hij lacht. “Mijn schoonvader is ambtenaar in Hardenberg, hij is het hier ook helemaal mee eens.”

Zichtbaar

Mariëtte Lampe pleit voor iemand die aanwezig is de samenleving. “Ik heb Kok zelden of nooit gezien, terwijl iemand als Ten Oever altijd en overal aanwezig was. Daar heb je bij wijze van spreken nu nog een band mee. Een burgemeester hoort echt het gezicht te zijn voor Ommen.”

Vrouw

“Het moet vooral een vriendelijk persoon zijn en veel onder de bevolking komen”, vindt Gea Kodden. “De vorige zagen we niet zoveel. Verder vind ik het belangrijk dat de nieuwe burgemeester economisch onderlegd is, want er moet hier heel wat op de rit worden gezet. Misschien kan hij zorgen voor wat minder leegstand in het centrum, zodat het hier wat gezelliger wordt. Het mag voor mij trouwens ook weleens een vrouw zijn, want tot nu toe hebben we alleen nog maar manlijke burgemeesters gehad. Ilona Lagas zou wel een geschikte persoon zijn.”

Dansen

“Hij moet sociaal zijn en altijd vriendelijk, ook voor de kleine man”, is Leo Jutten van mening. “En zijn vrouw moet kunnen dansen. Dat kon de vrouw van Gerrit Jan Kok ook goed, dat heb ik ooit mogen ervaren in Duitsland. Verder moet hij ervoor zorgen dat de laatjes bij de gemeente leeg blijven, oftewel sneller zaken afwerken. Ook moet hij ervoor zorgen dat kunstenaars en verenigingen gebruik kunnen maken van leegstaande panden, zoals de kunstenaars bij de zoutopslag. Voor de rest moeten we maar vertrouwen op de Voorzienigheid.”

Waarheid

Henk Massier vindt het tijd voor een vrouwelijke burgemeester. “We hebben tot nu toe alleen maar mannen gehad en die hebben er niet echt iets van gebakken. Laten we nu maar eens een vrouw de kans geven. Deze vrouw moet eerlijk zijn en de burger goed op de hoogte houden van de stand van zaken. Niet dat je zelf de waarheid moet destilleren uit een vaag verhaal. Kortom, niet van die halfbakken communicatie. Wat mij betreft mag Ilona Lagas burgemeester worden. Zij doet goed haar best en is heel aanspreekbaar.”

Strategisch

Johan van der Beek zou het liefst een burgemeester krijgen van het kaliber Kobes of Kok. “Niet teveel in de weer met allerlei ceremonies, maar strategisch, uitvoerend en bezig met de dingen die er toe doen. Er wordt over Kok vooral gezegd dat hij onzichtbaar was, maar hij heeft veel meer voor Ommen gedaan dan de meeste mensen weten. Met name op gebied van financiën en infrastructuur. Hij heeft het goed gedaan.”

Daadkrachtig

Daadkrachtig en toegankelijk, dat zijn de eigenschappen die een goed burgemeester volgens Marian Ebbinge moet bezitten. “Hij hoeft niet overal lintjes door te knippen. Laat de wethouders maar de straat opgaan, de burgemeester moet de boel vooral aansturen. Hij moet een goed manager zijn, zowel van zijn eigen team als van de hele gemeente. Eigenlijk moeten we op zoek naar net zo’n soort type als Kok.”

Waardigheid

Michiel Andriessen vindt betrokkenheid een belangrijke eigenschap. Ook moet hij wonen binnen een straal van 20 kilometer. “De vorige burgemeester was onzichtbaar en woonde in Enschede. Dat suggereerde dat hij niet al te lang in Ommen wilde blijven”, vindt hij. “Verder moet het een daadkrachtige bestuurder zijn en iemand die boven de partijen staat. Een burgemeester moet op bepaalde momenten ook een bepaalde waardigheid uitstralen, zowel bij een bezoek van de Koningin, als bij de intocht van Sinterklaas. Eerlijk gezegd heb ik het gevoel dat we sinds het vertrek van Kobes stuurloos zijn geweest. We moeten dus op zoek naar iemand van zijn kaliber.”

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.