Home / archiefcentraal / straatpraat heb jij al vakantieplannen

straatpraat heb jij al vakantieplannen

Jarig

“Ik heb al vakantie gehad. Wij zijn begin juni een weekje op een recreatiepark in Groenlo geweest, dat was hartstikke leuk. Wat we hebben gedaan? Niet veel, want de jongste is nog maar tien maand, dus ben je een beetje gebonden. We hebben ons gewoon lekker ontspannen. Nu ben ik weer aan het werk, maar als mijn kinderen jarig zijn, in juli en augustus, neem ik ook nog weer een paar dagen vrij.”

Uitgaan

Gerbrina van Lente gaat in augustus met drie vriendinnen een weekje naar Turkije. “We gaan niet in zo’n resort, maar hebben bewust gekozen voor een appartementje zodat we niet zo vast zitten aan de etenstijden”, vertelt ze. “We gaan naar Marmaris omdat we hebben gehoord dat daar veel jongeren komen en je er heel leuk kunt uitgaan.” De dames hebben de reis geboekt bij het reisbureau. “We hebben wel gekeken op internet, maar dan weet je nooit wat je hebt. Je hoort maar al te vaak dat mensen dan ergens aankomen en er niks is geboekt of dat het allemaal heel oud en vies is. Wij nemen het zekere voor het onzekere.” Collega Mandy van Dijk gaat met vriendinnen naar Spanje. “Voor de rest een soortgelijk verhaal als Gerbrina”, lacht ze.

Aanpakken

“Ik heb nog geen plannen, want mijn man zit momenteel zonder werk en dan wordt het financieel allemaal wel wat minder”, vertelt Henriette Klosse. “Wel zijn we kort geleden nog even een paar dagen naar Ameland geweest. Ik ben wel gewoon vrij in de vakantie. Dat vind ik wel belangrijk, want de kinderen zijn dan ook vrij. Of mijn man dan niet kan oppassen? Nee, hij werkt momenteel voor een uitzendbureau en pakt zoveel mogelijk aan, want thuis zitten en de hand ophouden, dat is niet onze instelling.”

Eigen land

Voor Greta Beltman is het nog lang geen vakantie. “Ik heb de laatste drie weken van september vrij, dus dat duurt nog even. We hebben daar wel bewust voor gekozen, want het naseizoen is een stuk goedkoper. Waar we heen gaan weet ik nog niet, maar dat zal waarschijnlijk in Nederland zijn. We gaan heel af en toe wel eens naar het buitenland, maar Nederland is mooi genoeg, zeker als je een beetje lekker weer hebt. Ik vind vooral de Waddeneilanden, de Veluwe of Limburg altijd erg mooi.” Greta werkt in de gehandicaptenzorg en had ook nog wel een weekje met haar bewoners op pad gekund, maar dat ziet ze niet echt zitten. “Dat vind ik een beetje lastig met mijn gezin. Bovendien krijg je maar 8 uur betaald, terwijl je 24 uur per dag in touw bent. Dat laat ik maar over aan collega’s die nog geen kinderen hebben.”

Oorlog

“Wij zijn gepensioneerd en gaan meestal twee of drie keer per jaar weg”, vertelt Willemina Ekkelenkamp. “We zijn pas nog twaalf dagen met de bus naar Kroatië geweest. Vooral steden als Dubrovnik en Split vond ik prachtig. Maar als je dan op de brug van Mostar staat en kijkt naar al die bergen waar ze zo vreselijk hebben gevochten, dan doet je dat toch wel wat. Je ziet ook hier en daar nog verwoeste huizen van Serviërs staan. Het is een heel mooi land, met ontzettend veel bergen. We hebben er geen koe gezien. Ze leven waarschijnlijk vooral van het toerisme”, denkt ze. “In juli gaan we niet op vakantie, dan hebben we wat familiefeestjes, maar we zijn van plan om dit najaar nog naar st. Petersburg te gaan.”

Dochters

Cobi Nederlof gaat in oktober met haar dochter een weekje naar Kreta. “Ze gaat deze zomer met haar gezin op vakantie en daarna met mij. Dat vind ik ontzettend fijn, want ik ben alleen. Ik ging vroeger altijd met mijn zus op vakantie, maar die is met kerst helaas overleden.” Cobi gaat regelmatig op pad met één of meer van haar dochters. “`We kunnen gelukkig goed met elkaar overweg, dus dat gaat altijd prima. Ik heb er nu al zin in.”

Klussen

“Vakantie? Nee, ik sla ditmaal een jaartje over”, zegt Benny Brinkman. “Meestal ga ik wel, maar ik blijf nu thuis om te klussen. Ik ga namelijk een garage bouwen, samen met een kameraad die metselaar is. Ik ben timmerman, dus dat komt wel goed. Of ik nog wel tijd overhoud voor ontspanning? Jawel hoor. Ik ga nog een dagje zeilen en natuurlijk stappen.”

Kamperen

Voor Arnold en Els de Wilde duurt het nog een hele poos voor ze weer vakantie hebben, want ze zijn net terug uit Zuid Frankrijk. “We hebben bijna twee weken gekampeerd bij Mont Pellier, vlak bij de kust. We hebben veel aan het strand gelegen, een keer gekanood en we hebben wat stadjes bezocht, waaronder Carcasonne”, vertelt Arnold. “We gingen altijd naar hotels, maar we zijn drie jaar geleden overgestapt op kamperen en dat bevalt prima. In een hotel heb je wel meer luxe, maar op een camping heb je veel meer contact met anderen. Bovendien is het wel lekker dat je gewoon zelf even een kopje koffie kunt zetten.”

Lees ook

Boek van de Week: Het Rosie resultaat

OMMEN – Het boek van de week van Bibliotheek Ommen is ‘Het Rosie resultaat’ van …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.