Home / archiefcentraal / schildersclub bellingeweer inspireert en stimuleert

schildersclub bellingeweer inspireert en stimuleert

Door Erna Ekkelkamp – Het was dan ook op die avond dat Creatief Centrum Bellingeweer werd geboren. Nu, vier decennia later, is de club nog steeds springlevend, al heet hij tegenwoordig Schilderclub Bellingeweer.

Reden voor een feestje, vinden de leden. Maar echt spectaculair hoeft dat wat hen betreft niet te zijn. Dus wordt het jubileum gevierd met een barbecue en een buitenschildersessie op de Bellingeweer en met het ophalen van herinneringen. En die zijn er genoeg, want het ledenverloop gaat langzaam. Wie eenmaal lid is, blijft dat vaak jaren. Bovendien kregen ze van mevrouw Alberts, een van de leden van het eerste uur, een aantal plakboeken vol met krantenknipsels en andere memoria uit de afgelopen veertig jaar. “Het is zo leuk om dit allemaal door te bladeren”, vindt secretaris Wil Zwart. “Het allermooiste is misschien wel dat de doelstelling al die jaren gelijk is gebleven. De club is nog steeds bedoeld voor mensen die plezier hebben in het tekenen en schilderen en dit in groepsverband willen doen onder begeleiding van een kunstschilder, zij kunnen lid worden van de groep. Voorwaarde is wel dat ze basisvaardigheden hebben.”

De eerste paar jaren van haar bestaan kwam de groep eenmaal per 14 dagen bij elkaar in het koetshuis van Huize Bellingeweer onder leiding van Han Douma. Toen het koetshuis in ’73 plaats moest maken voor nieuwbouw, volgde een zwerftocht van de kantine van De Stokvisdennen, naar Pniël en het Molenhuis tot de kantine van garage Van de Vegt. Uiteindelijk bracht Ad Duijn, trouw lid en hoofd van de Van Dedemschool in Emmen uitkomst. Hij stelde voor de school te gebruiken en daar komt de club nu al dertig jaar bij elkaar.

Han Douma is er inmiddels niet meer bij, evenals zijn opvolgster Aly Schutte. Zij werd acht jaar geleden werd zij opgevolgd door haar zoon Eric Schutte. Dit tot grote tevredenheid van de deelnemers. “Aanvankelijk werkte iedereen individueel, maar een aantal jaren geleden hebben we in overleg met Eric gekozen voor een andere opzet. De groep draagt aan het begin van het seizoen een aantal onderwerpen aan, waar men graag mee aan de slag wil en Eric maakt vervolgens een jaarprogramma, waarbij we steeds vier avonden aan een thema werken en het de vijfde avond bespreken. In plaats van wat we aanvankelijk deden, een idee uitwerken, wordt er nu veel aandacht besteedt aan de voorbereiding. We maken eerst een aantal voorstudies, voor we daadwerkelijk aan de slag gaan”, vertelt Zwart. “Het is ontzettend leerzaam om op deze manier te werken. Met name door de besprekingen op de vijfde avond leren we ontzettend veel.”

De thema’s die in de afgelopen jaren behandeld zijn, variëren van magisch realisme en fauvisme tot een hommage aan een kunstenaar naar keuze of verdieping in ruimte, perspectief, kleur, kleding of abstract werk. “Alle aspecten komen aan bod, daardoor blijft het interessant”, vindt Zwart. “Ook worden er regelmatig excursies gehouden, exposeren we en doen we mee aan evenementen zoals bijvoorbeeld Kunst om Dalfsen.”

Zelf is de schilderes ook alweer ruim dertien jaar lid van de club en voorlopig nog lang niet van plan om te stoppen. “Het is gezellig, maar het is vooral een stimulans om door te gaan. Vaak horen we van mensen die om welke reden dan ook zijn gestopt, dat ze de kwast bijna nauwelijks meer in de hand nemen, gewoon omdat het samen bezig zijn inspireert en stimuleert. Dat is precies het doel dat Schilderclub Bellingeweerd voor ogen heeft.”

Lees ook

Boek van de Week: Het Rosie resultaat

OMMEN – Het boek van de week van Bibliotheek Ommen is ‘Het Rosie resultaat’ van …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.