schilderen met emoties

De uit zeven personen bestaande groep krijgt iedere twee weken les van docente Marlous Klekamp. “Het lesgeven is heerlijk om te doen, ik geniet iedere keer weer van het proces als mensen bezig zijn te schilderen. Wanneer ze zich laten gaan in het verfproces. Iedereen schildert op zijn eigen manier.” Als een persoon er behoefte aan heeft, geeft Marlous mensen een opdracht. Dat kan een stilleven zijn, abstract of schilderen op muziek. “Muziek koppelen aan emotie en beweging met de kwast geeft weer een andere kleurencombinatie of lijnzetting, de resultaten zijn vaak erg verrassend!” Klekamp onderwijst in gemengde technieken, niets is te gek. Papier, zand of aluminiumfolie, alles kan. “De een maakt er wel gebruik van, de ander niet. Vaak komt ook inspiratie van elkaar. De mensen hier delen en verwerken hun emoties, het ontspant ze, dat zie ik gewoon”. Al pratende is ze druk bezig werken van haar studenten op te hangen met behulp van haar cursisten. “Hun plezier is mijn plezier. Dat ik ze dat kan meegeven.”

Cursist Wim van Sloten, afkomstig uit Zuidwolde, volgt al enige tijd de schildersworkshop. Na zijn ervaring met kanker vond hij het moeilijk om zijn emoties te uiten. “Onder leiding van Marlous ontdekte ik meer over mezelf en dat verwerkte ik in mijn schilderijen.” Hij vertelt er ook bij dat er in Hoogeveen, na de zomervakantie, het ToonHermanshuis wordt geopend, waar hij als gastheer zal fungeren.

“Schilderen kost een hoop energie,” vertelt cursiste Marion van Strien uit Vroomshoop, “Maar uiteindelijk geeft het je ook energie. Ik heb nu een jaar les. Heel mooi en verrassend om te zien dat je zoveel creativiteit in je hebt. Ik ga er zeker mee door.” Beate Kirchner dacht geen talent voor het schilderen te hebben. De Nijverdalse is rechtshandig maar is zeer verrast wat ze met links ook kan. Sinds maart zit zij bij de workshop.”Voor die tijd heb ik nog nooit geschilderd, boetseren een tijdje geprobeerd en proeflessen yoga, maar schilderen wekt meer emotie op.” Beate vervolgt: “Schilderen maakt me blij, als ik niet kan komen vind ik dat erg jammer. Als ik hier ben denk ik niet aan kanker.”

De geëxposeerde keramiek is afkomstig van Nanda van Spijker uit Nieuwleusen. Zij volgt reeds twee jaar de cursus keramieken bij Atelier de Tweede Kamer onder begeleiding van Alexandra Veneman uit Ommen.

Het inloophuis Vechtgenoten start ook een keramiekgroep voor de doelgroep van het Vechtgenotenhuis. Meer informatie is te verkrijgen op www.vechtgenoten.nl

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.