raalter afvalwater verwarmt zwemwater

Samen met gemeente Raalte

Binnen het project Inners (INNovative Energy Recovery Strategies in the urban water cycle) zet het waterschap verschillende projecten op. Een daarvan is in Raalte: een demonstratieproject voor warmtelevering vanuit de rioolwaterzuiveringsinstallatie aan het Raalter zwembad. Het is een gezamenlijke investering van het waterschap en de gemeente Raalte in duurzaamheid. De gemeenteraad van Raalte heeft al een financiële bijdrage toegezegd. Op dinsdag 21 juni namen beide partijen de aftrap, zowel op de zuivering als in het zwembad. Dit in aanwezigheid van het internationale gezelschap van deelnemers aan Inners.

Warmte beter benutten

In de waterkringloop is een grote hoeveelheid energie aanwezig die niet wordt gebruikt. Het gemeentelijk afvalwater bevat bijvoorbeeld tien keer de hoeveelheid energie die nodig is voor de behandeling van afvalwater in de zuiveringsinstallaties. Op dit moment wordt dus slechts een klein percentage van de aanwezige energie gebruikt. De energie van het warme water verdwijnt zonder deze te benutten. Het project Inners gaat onderzoek doen hoe de energie uit de kringloop kan worden benut. Onder andere op de rioolwaterzuivering in Raalte.

Inners

Het internationale project Inners heeft als doel het verbeteren van de energieterugwinning en het hergebruik van energie uit afvalwater. Aan Inners nemen elf partners deel. Naast Groot Salland zijn dit universiteiten, onderzoekinstellingen, gemeenten en waterschappen uit Duitsland, het Verenigd Koninkrijk, Frankrijk, Luxemburg, België en Nederland. Naast Waterschap Groot Salland neemt ook Waterschap Vallei en Eem als Nederlandse partner deel aan het project.

Leiding

De projectpartners hebben Waterschap Groot Salland gevraagd om op te treden als leidinggevende in dit grensoverschrijdende samenwerkingsproject waarin vernieuwen, kennis delen en het zoeken naar oplossingen centraal staan. Daarmee is het waterschap verantwoordelijk voor de totale uitvoering van het project inclusief financiën en communicatie.

[b]Kosten[/]b

De totale kosten van Inners bedragen bruto 6.674.000 euro. Dankzij een EU-bijdrage van 50 procent komt dit netto neer op 3.384.000 euro. Onderdeel van de kosten is ook het deelproject in Raalte. De nettokosten voor Groot Salland zijn uiteindelijk 620.00 euro. Naast de EU hebben ook andere partijen hun financiële bijdrage toegezegd.

Tekst bij afbeelding

Waterschap Groot Salland en de gemeente Raalte investeren gezamenlijk in duurzaamheid. Samen hebben ze de mogelijkheden voor energie-uitwisseling verkend. Daaruit bleek dat warmtewinning en -levering richting vanuit de rioolwaterzuiveringsinstallatie naar het Raalter zwembad kansen biedt. Daarom wordt er nu een demonstratieproject opgezet binnen het internationale energieproject Inners. Alle Inners-deelnemers waren getuige bij de start van dit project.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.