oude veerroute weer in de vaart genomen

Door Erna Ekkelkamp –

Het was zo’n vijftig jaar geleden vaste prik. In ieder geval op de dinsdag en in het weekend: er legde een rondvaartboot aan bij de stuw, waarop Oudleusenaren en campinggasten naar Ommen vaarden en weer terug. “Ik heb daar ontzettend leuke herinneringen aan”, zegt Jenny Kraake. “Wij woonden vlak bij de Vecht en mijn grootvader had toen al een camping. Ik kan me nog goed herinneren dat ik regelmatig met een vriendinnetje van de camping naar Ommen voer om daar brood te halen bij bakker Jutten. Als we dan terugvoeren, zaten we lekker in de zon op het dek met het brood tussen ons in. Meestal was dat dan al half opgegeten als we thuis kwamen.”

Kraake heeft het altijd jammer gevonden dat die vaarten op een gegeven moment stopten en zon al jaren op een idee om dit nieuw leven in te blazen, maar verder dan dromen kwam het niet. Tot bij de opening van het fietsbruggetje bij Varsen.

“Ik hoorde de wethouder zeggen dat er 60 jaar geleden op diezelfde plek een bruggetje lag en dat het mooi was dat die nu in ere was hersteld. Op dat moment nam ik me voor om er persoonlijk voor te zorgen dat die boottochtjes ook weer in ere werden hersteld”, zegt ze. “Ik sprak erover met mijn buurman Anton van de Vegt, eigenaar van camping De Stuw en ook hij was meteen enthousiast. Dus ben ik naar Claudia en Christiaan Peters gestapt en hoorde van hen dat ze al een paar jaar op donderdag met de boot naar Dalfsen gaan om daar de markt te bezoeken. Ik vroeg hen of die boot dan niet even aan kon leggen bij de stuw, want je moet toch even wachten bij het schutten. Ze vonden ze een heel goed plan en daarop zijn we met ons allen verder gaan borduren, want zelf wilde ik ook heel graag dat het tochtje naar de markt in Ommen weer in bedrijf zou komen.”

Ook Gretha en Dick Spijkers van Plaatselijk Belang Oudleusen werden bij de plannenmakerij betrokken en het resultaat is een ingenieuze dienstregeling, waarbij de rondvaartboot op dinsdag om half tien uit Ommen vertrekt, al dan niet voorzien van passagiers met fietsen. Deze stappen uit bij de stuw, om vervolgens voorzien van een door Kraake opgestelde fietsroute terug te fietsen naar Ommen. Hun plek wordt daarna opgevuld door vakantiegangers en Oudleusenaren, al dan niet met fiets, die een tochtje naar Ommen maken, om vandaar uit, ook weer voorzien van een fietsroute later op de dag terug te fietsen naar huis of de camping.

Enthousiast geworden, werd er nog een tweede arrangement bedacht. Hierop is aangehaakt bij het al bestaande boot-paardentram-arrangement dat in tijdens de bouwvak op de zondag wordt georganiseerd. “Met dat arrangement varen mensen met de boot naar de stuw om vandaaruit een huifkartocht te doen. Het is nu mogelijk om vanuit Ommen met de fiets op de boot naar de stuw te varen, hier een huifkartocht te doen om vervolgens terug te fietsen naar Ommen. Omgekeerd kunnen mensen vanaf de stuw, eventueel met de fiets, naar Ommen varen”, vertelt de initiatiefneemster enthousiast.

Deze zomer zullen beide arrangementen een aantal malen op proef gedraaid worden. Slaat het aan, dan trekt Jenny Kraake zich terug. “Het komt dan gewoon in het programma van Peters en dat moet ook, anders groeit het me straks boven het hoofd en kan ik wel een bedrijf beginnen.” Ze lacht. “En daarvoor zijn we destijds niet gestopt met onze platenzaak. Ik hoop wel dat het aanslaat. Zelf kijk ik nog altijd met veel plezier terug op de vaartochtjes vanuit mijn jeugd, en dat gun ik anderen ook. De Vecht ligt er en de boot vaart er, dat moet je gewoon benutten.”

Dienstregeling

Op de donderdagen in juli en augustus kunnen mensen vanaf de stuw bij Vilsteren/Oudleusen meevaren naar Dalfsen en weer terug. De rondvaartboot komt om ongeveer 10.00 uur bij de stuw en legt dan aan bij de Vilsterense kant. Om ongeveer 13.00 uur is men weer terug.

Op de zondagen 24 en 31 augustus en 7 en 14 augustus kunnen mensen vanaf de stuw een enkele boottocht nemen naar Ommen. Het schip zal om ongeveer 12.30 uur vertrekken. Op de dinsdagen 26 juli en 2 augustus kunnen mensen om 9.30 uur in Ommen op de rondvaartboot stappen met hun fiets en een enkele reis nemen naar de stuw, om vandaar uit weer terug te fietsen naar Ommen. Om 10.30 uur kunnen mensen bij de stuw opstappen om een enkele reis mee te varen naar Ommen. Op de dinsdagen worden fietsen die bij de stuw niet op de boot passen, met ander vervoer naar de aanlegsteiger in Ommen gebracht. Er kunnen ongeveer 15 fietsen mee. Reserveer tijdig om teleurstelling te voorkomen. Bel tussen 9.15 en 9.30 uur met (0529) 45 1924

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.