nyenrode studenten les via televisiescherm

Nyenrode kiest onder meer uit oogpunt van duurzaamheid voor video conferencing als aanvulling op de traditionele, klassikale manier van lesgeven. Bianca van den Brink, Manager Onderwijsinnovatie: “De 280 studenten Accountancy die het vak Corporate Governance volgen komen tot nu toe – vanuit het hele land – naar onze hoofdlocatie in Breukelen. Met het aanbieden van colleges op meerdere locaties – acht in totaal – hoeven ze niet meer zo ver te reizen.”

Vakgroepvoorzitter Remko Renes geeft daarbij aan dat video conferencing – afgezien van de technische uitdagingen – een prachtige kans biedt om de aansprekende gastsprekers op decentrale locaties te brengen. “Daarbij blijft de interactie bestaan; we verwachten zelfs dat er meer interactie mogelijk is dan bij de traditionele manier van centrale hoorcolleges. Het is een fundamentele verandering voor onze studenten, docenten en gastsprekers: college geven aan een ‘televisiescherm’ is toch even iets anders.”

Leslokalen en video conferencing

Het IT PerformanceHouse (ITPH) is een van de locaties van waaruit de toekomstige registeraccountants hun colleges, in dit geval voor het vak Corporate Governance, kunnen volgen. De universiteit maakt daarvoor gebruik van leslokalen en het video conferencing systeem van het ITPH. Van den Brink verklaart: “We hebben niet alleen voor het IPTH gekozen vanwege de mogelijkheid om te video conferencen, maar ook omdat het ITPH de technische ondersteuning biedt die nodig is om de video conferencing systemen van de verschillende locaties op elkaar af te stemmen.” De colleges worden gegeven vanuit het kantoor van het in Amsterdam gevestigde Cisco, het bedrijf dat verantwoordelijk is voor de technische kant van de pilot. De aftrap is op 10 juni met een filmpje waarin de Dean, Leen Paape, de nieuwe manier van lesgeven introduceert.

Vooralsnog volgen de studenten, verdeeld over twee groepen, de komende vier vrijdagen hun colleges bij het ITPH. Van den Brink: “Als blijkt dat de studenten deze manier van leren waarderen en het ook werkbaar is voor de docenten, dan wordt video conferencing mogelijk ook bij andere opleidingen ingezet.”

IT PerformanceHouse

Het IT PerformanceHouse is sinds begin 2010 gevestigd in het FC Zwolle-stadion en is opgericht door Landstede en Isential. Het ITPH is gebaseerd op het white label-concept: de ‘bewoners’ beconcurreren elkaar niet, maar versterken elkaar (d.m.v. netwerken, kennisdeling, krachtenbundeling). Ondernemers, onderwijs, overheid en onderzoeksinstellingen werken samen en maken zich sterk voor relevante ICT-thema’s (o.a. Nederland ICT Kennisland, ICT Kennisuitwisseling bedrijfsleven/onderwijs, ICT ondernemerschap en vergroten ICT bekendheid en vaardigheden van jongeren).

De high-tech vestigingsplaats biedt onderdak aan IT-gerelateerde organisaties, zoals Landstede (voor wat betreft de ICT-opleidingen en de ondersteunende diensten) en bedrijven als Aegolius, Isential, Ifective en Salticus die opleidingen, ICT-diensten en webdesign bieden. Sinds april jl. heeft Onderneemkracht, dat zelfstandige professionals faciliteert in onder andere het netwerken, een ‘netwerkkantoor’ in het ITPH gevestigd.

Voor externe partijen zijn er mogelijkheden voor het verzorgen van IT-opleidingen en trainingen, productdemonstraties, het testen van nieuwe hard- en sofware en het organiseren van workshops en bedrijfspresentaties. Hiervoor zijn onder meer volledig ingerichte leslokalen, een Smart Work Center, skillslabs en een conference room beschikbaar.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.