Home / archiefcentraal / nu ook duurzame energie op de camping

nu ook duurzame energie op de camping

Door Erna Ekkelkamp –

De techniek staat voor niets en dat is nu precies wat het vak zo boeiend houdt, vindt John Laarman. “Mijn vader is veertig jaar geleden begonnen met het plaatsen van antennes, van die grote harken op het dak. In ’89 kwamen de eerste schotels. Dat weet ik nog goed, daar kon je zestien zenders mee ontvangen. Zestien zenders, dachten wij toen. Wat moet je daar nu mee, die krijg je toch nooit vol? Nu lachen we erom, want ze zaten in een mum van tijd vol en tegenwoordig heb je een kleine tweehonderd zenders”, vertelt hij. “Op de schotel kijken we trouwens al digitaal vanaf ’97, terwijl Ziggo er nu pas mee begint. Inmiddels zijn wij alweer bezig met HD-tv. Daarmee wordt de beeldkwaliteit nog vele malen beter. Met de schotel kun je nu al 30 kanalen in HD bekijken.”

Wie zich interesseert voor techniek en zich blijft scholen, komt ver. Dat bewijst Laarman. Naast schotels legt hij ook complete systemen aan met CAI en draadloos internet op campings, bungalowparken en zelf in verzorgingshuizen. Ook de maritieme sector kent geen geheimen voor Laarman. “Ik kwam wel eens op schepen voor het plaatsen van een schotel en dan vragen ze je vaak of je ook even naar dit of naar dat wilt kijken. Ik vond het een interessante branche en ben me daar ook in gaan verdiepen. Het resultaat is dat ACSLaarman enkele jaren geleden is gefuseerd met Gebofa Maritiem. Samen bedienen we met name de beroepsvaart van elektro- en navigatietechniek.” Ook de duurzaamheid kent geen geheimen meer.

Net zoals op een woning, heeft het bedrijf ook zonnepanelen voor caravan en camper, met als voordeel dat deze het kampeervoertuig volledig van de benodigde stroom kan voorzien. “Zonnepanelen op campers zijn echt up-coming. Het is nieuw en er is veel vraag naar, want het is toch een vorm van energiebesparing. En ook handig wanneer je houdt van wildkamperen of op een camping staat waar geen stroom voor handen is.”

Leg je zonnepanelen aan, dan moet je eigenlijk ook nog weer wat meer weten van de benodigde elektra in een camper of caravan. Dus toen Laarman hoorde dat het Zwolse Technisch Bureau Terveer voornemens was met de zaak te stoppen, nam hij contact op en stelde voor de boel over te nemen, inclusief eigenaar Andries Terveer. “Andries heeft zich gespecialiseerd in gas, water en elektra in kampeervoertuigen. Een perfecte aanvulling dus op onze diensten en producten. Met zijn komst zijn wij nu in staat om een totaalpakket te leveren. Mensen kunnen nu bij ons terecht voor letterlijk alle installatiewerkzaamheden voor camper of caravan, met uitzondering van de motor.” Info info@acslaarman.nl

Lees ook

Lifeline van Serious Request onthaald in Ommen

OMMEN – De dj’s van 3FM zijn maandag onthaald in Ommen. Ze trekken met hun …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.