Home / archiefcentraal / nieuwe organisatie rondom rampen

nieuwe organisatie rondom rampen

Geneeskundige Hulpverlenings Organisatie in de Regio (GHOR) en Regionale Ambulancevoorziening IJsselland (RAV) hebben een nieuwe overeenkomst gesloten voor als er eens een ramp gebeurt. We hebben het dan over grote brand, een verkeersongeluk waarbij meerdere voertuigen betrokken zijn, chaos en paniek.

Bij zo’n incident zijn vaak meerdere slachtoffers betrokken die meteen geholpen moeten worden. Dan is het heel belangrijk dat de hulpverlening snel op gang komt. Voor die tijd moet je dan alle plannen en afspraken natuurlijk helder hebben.

Het GHOR-bureau houdt zich bezig met de voorbereiding op mogelijke calamiteiten, zodat tijdens een ramp de juiste mensen bij elkaar komen en iedereen weet wat zijn taak is. De geneeskundige hulpverlening wordt uitgevoerd door verschillende zorginstellingen die ketenpartners genoemd worden.

Tijdens een ramp of groot ongeval is het essentieel dat deze partners als één organisatie kunnen functioneren. GHOR-bureau IJsselland en RAV IJsselland (RAV) hebben een nieuwe overeenkomst gesloten over geneeskundige hulpverlening. Namens het GHOR-bureau tekende de voorzitter van de veiligheidsregio, burgemeester H.J. Meijer, namens de RAV de heer P. Huizinga, directeur.

De nieuwe Wet veiligheidsregio’s gaf aanleiding de bestaande afspraken nog eens na te lopen en waar nodig aan te scherpen. In de vernieuwde overeenkomst staat welke mensen wanneer ingezet kunnen worden, hoe er geoefend wordt, op welke punten de kwaliteit nog beter kan en hoe dat gemeten wordt. Natuurlijk staat er ook in wie waarvoor precies verantwoordelijk is. Zodat iedereen precies weet hoe te handelen als iedere seconde telt.

Lees ook

Boek van de Week: Het Rosie resultaat

OMMEN – Het boek van de week van Bibliotheek Ommen is ‘Het Rosie resultaat’ van …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.