Home / archiefcentraal / niet bezuinigen op goede voeding

niet bezuinigen op goede voeding

Door Erna Ekkelkamp – Dit is nu echt een voorbeeld van korte-termijn-denken vindt ze.

“Het schrappen van dieetadvisering gaat de overheid op de lange termijn veel geld kosten”, voorspelt ze. “En dan heb ik het nog niet eens over de volksgezondheid. Neem diabeten. Bij hen levert een goed dieet minder medicijngebruik op. Ik heb een patiënt die suikerziekte heeft en dankzij een persoonlijk dieet is hij enorm afgevallen. Hierdoor hoeft hij veel minder insuline te gebruiken. Hij heeft uitgerekend dat dit hem, of liever gezegd zijn verzekeraar, in de afgelopen maanden tienduizend euro heeft bespaard. Wanneer je honderd van dit soort patiënten hebt, scheelt dat de samenleving een miljoen. Ik bedoel maar.”

Naast het financiële aspect, is gezondheid van een veel groter belang en die is aantoonbaar beter bij goede voeding, daarvan is de Ommer diëtiste overtuigd. “Er zijn voorbeelden te over. Bij nierziekten kan je door het gebruik van een eiwitbeperkt dieet nierschade enorm beperken. En wanneer patiënten met doorligwonden de juiste voeding gebruiken, treedt binnen 12 dagen genezing op. En dan heb ik het nog niet eens over alle klachten die door overgewicht ontstaan”, somt ze op. “Natuurlijk is er altijd een groep mensen die blijft komen, ook als ze het zelf moeten betalen. Maar er is ook een hele grote groep die daarvoor het geld niet heeft. Wanneer dieetadvisering uit het basispakket wordt gehaald, lopen zij dus het gevaar om veel zieker te worden dan ze eigenlijk hoeven te zijn, terwijl de samenleving daarvoor de tol betaalt.” De diëtiste laat het er niet bij zitten en heeft samen met haar collega’s van onder andere Carinova een handtekeningenactie gehouden, waarvan het resultaat deze week wordt aangeboden aan de minister. “We laten het er niet bij zitten. Niet alleen hier in het Vechtdal, maar in het hele land wordt actie gevoerd. Het gebruik van de juiste voeding is van levensbelang. Dat geldt evenzeer voor derde wereldlanden als voor een welvaartstaat als de onze. Wanneer je hierop bezuinigd gaat dat niet alleen geld, maar ook levens kosten.”

Lees ook

Lifeline van Serious Request onthaald in Ommen

OMMEN – De dj’s van 3FM zijn maandag onthaald in Ommen. Ze trekken met hun …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.