limiet halve zwolse marathon is bereikt

Wereldtopper Wilson Kipsang

Wilson Kipsang Kiprotich is dit jaar met een bijzondere missie bezig. De ranke marathonloper uit Kenia gebruikt de halve marathon in Zwolle om zijn vorm te testen voor een serieuze poging om later dit seizoen het wereldrecord op de marathon te verbeteren. Een snellere tijd dan het wereldrecord van looplegende Haile Gebrselassie (2.03.59) is het doel van Kipsang.De vriendelijke Keniaan is hiermee de eerste gegadigde om het parcoursrecord in Zwolle verder aan te scherpen. Het parcoursrecord is met 1.01.51 sinds 2008 in handen van Ben Kimutai Kimwole.

Kipsang traint op dit moment volop in Kenia en onderbreekt zijn training om in Zwolle aan de start te staan voor de halve marathon.De Keniaan heeft een persoonlijk record van 58.59. Hij liep deze fantastische tijd in de halve marathon van Ras al-Khaimah (2008). De Politieman uit Kenia werd afgelopen zaterdag derde bij het altijd sterk bezette Keniaans politiekampioenschap 10.000 meter(28.30). Kipsang loopt in Zwolle ook nog eens voor een goed doel.De Keniaan wil in zijn eigen woonomgeving graag een bijdrage leveren aan de opbouw van een lagere school. De Mindililwo Primary School is nog provisorisch gebouwd en er is dringend behoeft aan nieuw bouwmaterialen.

Concurrentie

Kipsang krijgt te maken sterke concurrentie. Naast viervoudig winnaar Jason Mbote komen ook de twee Tazanianen Fabiano Joseph en Ezekiel Jafari Ngimba naar Zwolle. Fabiano Joseph was in 2005 wereldkampioen op de halve marathon en heeft een persoonlijk record van 59.56 (Ras al-Khaimah 2008). Zijn landgenoot Ezekiel Jafari Ngimba is het talent van Tanzania op de weg. Hij liep op de baan al een prachtige tijd van 27.39.92 (Utrecht 2009) en kent op de halve marathon een persoonlijk record van 1.00.41 (2009). Gevaarlijke outsiders zijn de Kenianen Julius Mbugua, Stephen Tum en Gilbert Masai.

Het Afrikaanse topveld wordt verder aangevuld met de Ethiopiër Dereye Tesfaye.De talentvolle lange afstandsloper liep al verschillende wegwedstrijden in Europa en heeft een persoonlijk record van 1.00.02.Deze toptijd liep hij in 2009 in de CPC loop van Den Haag. Ook de winnaar van de recente editie van de Zwitserloot Dakrun in Groesbeek, de Keniaan Philip Langat, heeft laten zien in uitstekende vorm te zijn. Langat maakte een sterke indruk door vrijwel solo en in warme omstandigheden een imponerende 27.54 minuten op de klokken te zetten.

Nederlanders

Tot de Nederlandse favorieten behoren naast Erik Negerman een heel aantal Zeeuwen. Tim Pleyte en Michiel Schrier behoren tot de Zeeuwse top en gaan in de Zwolse binnenstad op jacht naar een scherpe tijd op de halve marathon.

Wereldtopper Flomena Chepchirchir

Ook bij de dames is er een topatlete die een aanval doet op het huidige parcoursrecord. De Keniaanse Flomena Chepchirchir is geen onbekende in Zwolle. De snelle lange afstandsloopster was al twee keer winnares van de Zilveren Kruis Achmea halve marathon. In 2007 en 2008 was ze ook al winnares in Zwolle. Haar progressie is sinds die tijd enorm geweest en inmiddels mag Chepchirchir zich rekenen tot de wereldtop.

Zij verbeterde dit jaar haar persoonlijk record tot 1.08.51 (3e plaats Rabat). Succesvol was ze ook met winst in de CPC in Den Haag. (1.09.06). Het parcoursrecord in Zwolle is met 1.10.06 sinds vorig jaar in handen van Caroline Cheptonui Kilel . Wanneer Chepchirchir de hoogste podiumplaats opnieuw voor zich wil opeisen, dan zal zij moeten afrekenen met haar landgenote Valentine Kipketer. Kipketer is nog maar 18 en won dit jaar al de halve marathon van Berlijn Ze liep daar een persoonlijk record van 1.10.12. Ook was ze al succesvol in de Mastboscross van Breda.

Nederlanders

Meervoudig Nederlands kampioene masters Jacqueline Rustidge is ook dit jaar weer deelneemster. Ze krijgt concurrentie van de Zeeuwse atlete Anjolie Engels Wisse.

Misschien wel de gezelligste halve marathon van Nederland

De toplopers in de halve Zwolle worden gevolgd door ruim vierduizend liefhebbers van het lange afstandslopen. Hiermee is de limiet ruim twee weken voor aanvang van de halve marathon behaald. De Zilveren Kruis Achmea halve marathon in Zwolle kenmerkt zich door veel gezelligheid en vooral muzikaal onthaal langs het parcours. Misschien wel de gezelligste halve marathon van Nederland oppert menig deelnemer.

TV Oost

Ingebed in het Zwolse halve marathonfestival zijn de Rabobank en Scania Businessruns. De belangstelling voor deze bedrijvenlopen is ook boven verwachting. Het Zwolse halve marathonfestival wordt ook dit jaar live uitgezonden door TV Oost. De regionale omroep beschouwt het loopfeest in Zwolle als een echte kijkcijfertrekker. Voor meer informatie: www.halvemarathonzwolle.nl

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.