Home / archiefcentraal / leerlingen testen beste kweekproces voor witlof

leerlingen testen beste kweekproces voor witlof

Jannick en Thomas geven toelichting op de werkwijze tot nu toe. Jannick: ‘We hebben bij een witlofkwekerij uit IJsselmuiden witlofpennen gehaald. Voor de teler was dit afval, maar wij hebben er twee proeven mee gedaan. De eerste proefopstelling is een leegstaand waterbassin in de kelder bij de plantkassen op school. Dit waterbassin is onder de grond; witlof moet je namelijk donker telen en dit was een zeer geschikte plaats.

We hebben een houten bekisting gemaakt van ongeveer 1 m2. De binnenkant hebben we bedekt met vijverfolie. Dit is waterdicht en scheurt niet snel.’ Thomas vervolgt: ‘We hebben de witlofpennen er rechtop ingezet. De bak half vol met water gedaan. Zo kan de krop mooi omhoog groeien. We kunnen hier ongeveer een week mee doen. Dan moeten we ook het water weer bijvullen. Zo houden de pennen continu voeding en kunnen ze goed blijven groeien zonder problemen. Bij de teler duurt de teelt ongeveer drie weken. Dan kan het geoogst worden. De witlofpennen kunnen ook maar eenmalig gebruikt worden. Dan is de energie er uit.’

Jannick: ‘De tweede proef staat in een bekisting in de grond. Gewoon in de buitenlucht. We hebben hier een bekisting gemaakt, zodat de grond niet inzakt. De witlofpennen staan hierbij in een veilingkistje. Ook hier gebruiken we vijverfolie en uiteraard staan deze wortels in het water. Bovenop ligt een deksel zodat er geen licht binnen komt.’

De leerlingen houden de groei in beide opstellingen in de gaten en maken hier voor de les een verslag van. Binnen het vmbo van De Groene Welle speelt het opdoen van praktische ervaring een grote rol. Zo werkten derdejaars leerlingen eind mei in een uniek tuincentrum waarbij zelfgemaakte en ingekochte producten werden verkocht. Bij alle projecten staat ‘groen’ centraal; de school bereid namelijk voor op een functie in de veelzijdige groene sector.

Wilt u meer informatie, eindresultaten van de leerlingen of leuke foto’s? Mail dan naar boerman@groenewelle.nl, telefoon (038) 467 11 20. Kijk voor meer informatie op de school op www.groenewelle.nl.

Lees ook

Boek van de Week: Het Rosie resultaat

OMMEN – Het boek van de week van Bibliotheek Ommen is ‘Het Rosie resultaat’ van …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.