kerk en sport gaan hand in hand

Door Erna Ekkelkamp –

Het was oorspronkelijk een idee van wijk 2, een wijk waarin volgens Annet Pasjes veel randkerkelijken wonen. In de hoop hen weer terug te krijgen in de kerkbanken, organiseerde ze vorig jaar samen met een werkgroep een kerkdienst in de sportzaal van Profit Gym. Dat was een succes volgens haar. “Er kwamen zo’n honderd mensen, waarvan een aantal die we niet vaak in de kerk zien, dus wat dat betreft was de opzet geslaagd”, vindt ze. “Daarna hebben we een keer een dienst bij de Ridderinkhof gehouden, een historische plaats, want daar schijnt volgens overlevering deze kerk te zijn ontstaan. Toen hadden we ook zo’n honderd gasten, daarna hebben we het nog een keer bij Profit Gym gedaan en toen zaten we zelfs op de honderdtwintig.”

Omdat kerkgangers uit andere wijken inmiddels nieuwsgierig bleken te zijn naar de buiten-de-deur-diensten, heeft de werkgroep besloten om op 3 juli een soortgelijke dienst te organiseren voor alle kerkgangers. In tegenstelling tot de vorige keren is het kerkgebouw aan de Bouwstraat dan gesloten. Als locatie is ditmaal gekozen voor het clubgebouw van OZC. Maar wat is nu het grote verschil met een gewone kerkdienst? “Eigenlijk niet veel”, zegt Jan Veneberg. “De liturgie is ongeveer hetzelfde, het is alleen veel gemoedelijker. Mensen moeten hun eigen stoelen meenemen, er wordt vooraf een kopje koffie gedronken, er is wat meer geroezemoes en de dominee staat iets dichter bij de mensen. Dat losse in combinatie met een andere locatie, maakt dat mensen net wat gemakkelijker over de drempel stappen.”

“Het is de omgekeerde wereld”, vindt Baukje Timmerman. “Een aantal jaren geleden ontstond de Evangelische Gemeente onder andere vanuit deze kerk. Zij gingen ook meer naar de mensen toe. Nu zijn zij zo gegroeid dat ze op zoek zijn naar een eigen gebouw en gaan wij juist naar buiten. Wat dat betreft zie je ook binnen de kerken een echte golfbeweging. Maar we hopen dat het werkt en dat mensen weer enthousiast naar de kerk gaan.

Loslaten en opnieuw beginnen

De dienst wordt gehouden op het terras van het clubgebouw van OZC en begint om 10 uur. Vanaf half 10 staat de koffie klaar. Het is de bedoeling dat iedereen zijn eigen stoel meebrengt. Er is kinderopvang en er wordt aandacht besteedt aan het afscheid van de Kindernevendienst van de kinderen van groep 8. Het thema van de dienst is ‘Erop uit vliegen, over loslaten en opnieuw beginnen’. Wanneer het regenachtig is, wordt de dienst gewoon gehouden aan de Bouwstraat. Bij twijfel over slecht weer, kijk op zaterdag 2 juli op www.pkn-ommen.nl

Sportthema

De PKN Kerk staat het hele weekend in het thema van sport. Behalve een kerkdienst op het sportveld, wordt op zaterdag 2 juli het traditionele KUBUS-volleybaltoernooi gehouden op de Voormars. Tijdens dit toernooi strijden verschillende teams, bestaande uit bijvoorbeeld ouderlingen, diakenen en kindernevendienstmedewerkers tegen elkaar. Doel van deze dag is om elkaar buiten de kerkdiensten en vergaderingen eens op een andere manier te leren kennen. De opbrengst van dit toernooi is voor de twee doelen waar KUBUS zich voor inzet: een school op de Filipijnen en een werkvakantie in Albanië. Het toernooi begint om 10.00 uur en wordt om circa 14.00 afgesloten met een ludiek spel voor volleyballers én toeschouwers.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.