jubileumconcert de stuwzangers

Door Maarten van Strien

Jan Kortman, koorlid uit Ommen, vertelt over de ontstaansgeschiedenis van De Stuwzangers. “Het koor is ontstaan toen vijf leden van een kerkkoor zich samen afvroegen of ze niet een shantykoor op konden richten. Zo gezegd, zo gedaan. In het begin bestond De Stuwzangers uit 25 leden, afkomstig uit Vilsteren en omstreken. Inmiddels zijn we gegroeid naar 55 leden, 50 zangers, een drummer, drie accordeonspelers en een gitarist”, vertelt hij. Geen orkest kan zonder dirigent, voor De Stuwzangers is dit sinds 2008 de veelzijdige Flip Jonkman. “Gezelligheid en sfeer tijdens een optreden, dat kun je wel aan Flip overlaten” lacht Kortman. “Als iemand een echte gangmaker is dan is hij ‘t.”

Het koor is een hechte club mensen die 30 tot 40 maal per jaar optreden in bejaardenhuizen, op feesttenten andere locaties. “Maar we zingen ook een woordje over de grens en brengen naast Nederlandse, ook Engelse en Duitstalige nummers. Ook treden we regelmatig op in buitenland. Onlangs waren we voor de derde maal uitgenodigd om in Potsdam, Duitsland, te zingen, op het Tulpenfest in het Holländische Viertel.” Het koor heeft daarnaast al eens bewezen stemmig te zingen, het behaalde de eerste prijs op een concours in Vollenhove.

Het jubileumconcert vindt plaats in de buitenlucht. Mocht het weer niet meewerken, dan spelen De Stuwzangers verder in de aanwezige tent. Voor de jeugd is er een springkussen aanwezig. “Wij verwachten een hoop publiek, met name als het mooi weer is”, vertelt de zanger verder. “De Vilsterse Molen staat langs een fietsroute. Het zou zomaar kunnen dat dagjesmensen de activiteiten bij de molen zien en uit nieuwsgierigheid een kijkje nemen. Zo ging het vijf jaar geleden ook.”

De Stuwzangers hebben zichzelf vereeuwigd op een CD, getiteld “Over de Stuw”. “Daar ging nog wel wat voorbereiding aan vooraf” herinnert Kortman zich. “De stukken moesten echt goed ingestudeerd worden aangezien de hele cd in één dag werd opgenomen. De CD is goed verkocht, we krijgen al geregeld vragen over wanneer de volgende CD opgenomen wordt. Voorlopig is dat nog niet aan de orde.” Op de CD “Over de Stuw” staan shantyklassiekers zoals Ketelbinkie, Bora Bora, Sierra Madre en natuurlijk ook De Woonboot. Deze CD kost 10 euro en is te bestellen via penningmeester Bennie Bosch, (0529)-458307, en via de website van De Stuwzangers.

Het jubileumconcert is op maandag 13 juni van 13.00 tot 17.00 uur bij de Vilsterse Molen aan de Vilsterrseweg in Vilsteren. De toegang is gratis.

Tevens gastoptredens van shantykoren De Roergangers uit Stadskanaal en Kop van ‘t Ende uit Elburg. Kijk op www.destuwzangers.nl en www.flipjonkman.com voor meer informatie.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.