Home / archiefcentraal / hovenierstudenten bewijzen groene vingers

hovenierstudenten bewijzen groene vingers

In ongeveer vijf dagen moeten zij laten zien dat zij een uitdagende aanlegklus bij een particuliere klant kunnen realiseren. Alle aspecten komen in deze Proeve aan de orde. Van kennismaking met de klant tot de daadwerkelijke uitvoering. Tijdens een eindgesprek presenteren zij hun resultaat aan de opdrachtgever, docent en assessor.

Henri Wesselink, docent Groen van De Groene Welle: ‘Van te voren weten de studenten niet welke tuin zij krijgen, wat de wensen van de klant zijn en hoe de klant in de omgang is. In de kennismaking en het wensengesprek moeten de studenten alle informatie boven water halen. Daarna kunnen ze aan de slag met het inmeten van de tuin, het ontwerpen van de nieuwe tuin en het opstellen van een begrotingen. Na akkoord van de klant en de begeleidend docent kunnen zij starten met de aanleg.’

‘Bij de aanleg kunnen ze van alles tegenkomen. Want hoe ga je om met die lastige Zwolse klei als je zelf van het zand komt? Moet je ook rekening houden met kabels en leidingen in de grond voordat we gaan graven? En hoe zit het ook alweer met die erfscheidingsregels bij het maken van een schutting?Daarnaast moeten de studenten ook nadenken over waar ze het materiaal gaan bestellen. Plantenkennis en kennis van materialen komt dan om de hoek kijken. Soms wordt er vergeten dat er dan ook nog moet worden samengewerkt; ook niet altijd makkelijk als de tijdsdruk of het weer parten speelt’, glimlacht Wesselink.

‘Kortom, deze twintig studenten komen zo voor diverse vakmatige dilemma’s te staan. Dit klinkt heel pittig en dat is het ook. Maar ze hebben hiervoor afgelopen twee jaren les gehad in de theorie en praktijk en daarnaast hun diverse stages gedaan bij veelal goede hoveniersbedrijven in de regio. Dus kunnen ze voldoende voorbereid zijn’, aldus Wesselink.

Nadat de studenten aangegeven hebben dat ze klaar zijn met de klus, volgt de zogenoemde oplevering. Wesselink: ‘Hierbij voeren we een eindgesprek met studenten, de opdrachtgever, een vakman uit de praktijk en de docent. Dit gesprek heet het criteriumgericht gesprek (CGI). Hieruit rolt een resultaat per student en dit is simpelweg voldoende of niet. En is het voldoende, dan is de opleiding klaar en is er weer een vakman opgeleid’.

Alle eindexamenstudenten van De Groene Welle werken de komende periode aan een soortgelijke allesomvattende eindopdracht, waarmee ze laten zien dat ze als een goede vakman of –vrouw aan de slag kunnen. Begin juli zullen dan bijna vijfhonderd mbo-studenten hun diploma ontvangen van hun groene mbo-opleiding.

Lees ook

Boek van de Week: Het Rosie resultaat

OMMEN – Het boek van de week van Bibliotheek Ommen is ‘Het Rosie resultaat’ van …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.