Home / archiefcentraal / goede doel profiteert van wandelverslaving

goede doel profiteert van wandelverslaving

Door Maarten van Strien

Wandelervaring heeft Van der Kamp genoeg, zijn resumé is indrukwekkend te noemen; 4x Elfstedentocht (210 km), 8x Nijmeegse Vierdaagse, inclusief de beruchte editie uit 2006 (40 tot 50 km per dag), 2x Bolsward Driedaagse (240 km), Vechtdal Vierdaagse (160 km), Salland Vierdaagse (160 km). Dit alles is slechts een kleine greep uit een veel langere lijst. Op jaarbasis wandelt hij met groot plezier 4000 tot 5000 kilometer weg, vijf miljoen stappen. Om deze afstand in perspectief te zetten; wie iedere dag het aanbevolen halve uur beweegt, in de vorm van wandelen, legt iets meer dan 900 kilometer in een jaar af.

“Voor KiKa ga ik 100 kilometer wandelen in zo’n 23 uur, dag en nacht, aan één stuk door” vertelt Van der Kamp. “Ik heb deze tocht zelf georganiseerd en ben dus de enige loper. Aan sponsorgelden hoop ik daar 2500 euro mee ophalen, heel misschien nog iets meer.” De Dalfsenaar doneert daarnaast uit eigen portemonnee 10 cent per gelopen kilometer aan KiKa, op jaarbasis dus 400 tot 500 euro. Motivatie heeft hij wel; in zijn familie kwam meerdere malen kanker voor, zowel met goede als met fatale afloop. De noodzaak van goede zorg en medisch onderzoek draagt deze wandelaar dan ook hoog in het vaandel. “Ik belde KiKa op over mijn wandelplannen en ze waren gelijk dolenthousiast. Bij het station Dalfsen komt die dag een vlag van KiKa te hangen, en mogelijk is er bij de finish nog een vertegenwoordiger van KiKa aanwezig om de cheque in ontvangst te nemen.”

Startpunt is dus het station in Dalfsen. Van daaruit maakt hij vijf rondjes van twintig kilometer, elke ronde duurt ongeveer 4,5 uur. In die ronde doet hij Millingen, Rechteren, Hessum, Vilsteren en Ooster-Dalfsen aan, en dan via de Vechtbrug weer naar het station. “Om 19.00 uur begin ik met lopen. Om de twee uur zal ik een korte pauze inlasten om te eten en te drinken, ruim twintig plakken brood gaan er die dag wel doorheen.”

Van der Kamp wandelt inmiddels al twaalf jaar. “Familieleden deden mij toentertijd de suggestie om eens te gaan wandelen. Ik had nog geen ervaring natuurlijk, en een ‘kleine’ route van 30 kilometer was met zes uur wandelen al heel wat. Uiteindelijk is wandelen voor mij een soort verslaving geworden, ik kan het iedereen aanraden” vertelt de wandelaar. Hij bewandelt de KiKa-tocht ook ‘s nachts, en dat is volgens hem toch iets bijzonders. ”Op het moment dat de zon weer opkomt wordt de natuur ook weer wakker terwijl de mensen nog slapen. Dan loop je tussen de vogels die weer gaan tjirpen en de kikkers die gaan kwaken. Voor mij geen mp3-speler tijdens het wandelen; de natuur die wakker wordt is het mooiste concert.”

Wat is KiKa

KiKa (Kinderen Kankervrij) werft fondsen, die ten goede komen aan de zeven kinderkankercentra in Nederland: Emma Kinderziekenhuis AMC Amsterdam, UMC Groningen Koningin Beatrix Kinderkliniek, Willem-Alexander Kinder- en Jeugdcentrum Leiden, UMC St. Radboud Kinderziekenhuis Nijmegen, ErasmusMC – Sophia Kinderziekenhuis in Rotterdam, VU medisch centrum in Amsterdam, Wilhelmina Kinderziekenhuis Utrecht. Het geldt wordt besteed aan onderzoek waarmee deze centra versneld therapieën beschikbaar willen maken voor een betere behandeling en genezing van kinderkanker. Minder pijn en strijd. En meer genezing en kwaliteit.

De wandeling

Start: woensdag 15 juni 19.00 uur. Finish: donderdag 16 juni tussen 15.00 en 17.00 uur. Start en finish op de parkeerplaats van station Dalfsen. Bij slecht weer wordt de wandeldatum verzet. Kijk op www.janlooptvoorkika.nl en www.kika.nl voor meer informatie.

Lees ook

Politie heeft winkeldief in Dalfsen na achtervolging te pakken

DALFSEN – In Dalfsen is een winkeldief dinsdagmiddag al snel in zijn kraag gevat. Bij …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.