Home / archiefcentraal / een beeld van een tuin

een beeld van een tuin

Door Maarten van Strien

Het hele gezin van Meyer is creatief. Harm Meyer is beslist geen onverdienstelijk schilder, terwijl zijn vrouw en kinderen muziekinstrumenten bespelen. Harm’s groene vingers voeren momenteel echter de boventoon. “De Open Tuinendag is een initiatief van alle deelnemers, mensen met groene vingers” vertelt Meyer. “In deze wat meer landelijke regio zijn er natuurlijk fantastisch grote tuinen te vinden. Ik heb ze in eerdere jaren ook bezocht. Maar ook de wat kleinere tuinen in de woonwijk mochten dit jaar in de belangstelling komen. Zodoende heb ik besloten mijn tuin ook op de kaart van de Open Tuinendag te zetten.” Meyer ging naar de kunstacademie in Nunspeet waar hij zich verdiept heeft in schilderkunst. Daarnaast heeft hij altijd met veel plezier aan beeldhouwen gedaan. Deze beeldhouwwerken hebben dan ook een prominente plaats in zijn tuin.

Het grondidee voor de ronde vormen van de tuin lag er al toen Meyer er ging wonen, zo’n twintig jaar geleden. “In de jaren die erop volgden ging ik de tuin aanleggen, je haalt hier eens een plantje weg, je plant elders weer een bloem, je legt een vijver aan, en zo ontstaat uiteindelijk de tuin.” De kleinere tuin van Meyer biedt volgens hem voor- en nadelen. “Een voordeel is dat je toch wel met gemak je tuin kunt bijhouden, je pakt makkelijk eens een uurtje hier, een middagje daar, en in die tijd kun je ten opzichte van het geheel best wel iets zichtbaars doen in je tuin. Een nadeel is dat de boel makkelijk dichtgroeit, je moet wel blijven snoeien.” De tuin, bescheiden in grootte, is zeer veelzijdig; alle planten en bloemen opgeteld kom je aan ongeveer 150 soorten. “En het blijft allemaal groeien, ik moet wel eens een plant of bloem weghalen om de boel in toom te houden. Ik kan zo’n stekje dan weggooien, maar dikwijls geef ik ze weg, aan familie, vrienden of andere tuinliefhebbers. Zo heb ik ook van anderen planten en bloemen gekregen voor mijn tuin, iedere tuinliefhebber heeft wel eens wat over.”

Meyer leest graag boeken over tuinieren en volgt op tv de doe het zelf-programma’s die over tuinen gaan. “Ja, daar kijk ik graag naar” vertelt Meyer. “Vroeger had je ook een tv-programma over Engelse tuinen, dat vond ik heel leuk om te zien. Die Engelsen maken wat mij betreft fantastische tuinen. Ik koester de wens om nog eens een keer naar Engeland af te reizen, voor een tuinentripje.”

Open tuinweekend

Het Open Tuinenweekend in Lemelerveld wordt gehouden op 2 en 3 juli, beide dagen van 11.00 tot 17.00 uur. Een routebeschrijving is te vinden op www.sukerbiet.nl . Bij elke deelnemer kan men starten, daar is een boekje met de beschrijvingen van de tuinen te verkrijgen met tevens een plattegrond. Er zijn geen kosten aan dit evenement verbonden. Bel voor informatie Rita ten Broeke 0572-372553 of Ria Zandman 0572-372432.

Lees ook

Boek van de Week: Het Rosie resultaat

OMMEN – Het boek van de week van Bibliotheek Ommen is ‘Het Rosie resultaat’ van …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.