Home / archiefcentraal / denne van knoldert ds en ts

denne van knoldert ds en ts

HP De Tijd maakt reclame met de slogan ‘leuker als je denkt’. Een mooie slogan. Eigenlijk mut het ‘leuker dan je denkt’ weane. Want de reclame zal vaste bedoelen det HP De Tijd leuker is dan det ik denke. Of niet…

Toen ik d’r dieper oaver noa dache, bedacht ik det ze misschien wel wult zeng det het leam leuker is as ie af en toe nog ‘ns eans bie noadenkt: Leuker als je denkt. Goede vondst van de reclameman. Misschien kan det rechts rabiate blad ok een hoofdredacteur antrekken die ‘ns eans oaver noadenkt. Want HP De Tijd stiet achter het huidige kabinet, det as stelregel lik te hemm det eam hillemoal niet noadenken het beste mar is. Oong dichte en pas oaver twee joar de verwoestingen bekieken die ze hebt an ericht in zorg, onderwies en kunst.

Ik heb in Moskou een kear een meardaagse sponsorfietstocht met emaakt woar ok een journalist van NRC an met deud. Die jongen lag dronken an de kaante van de weg. NRC zeg det ze de slijpsteen van de geest bent. Doar an de weg lag heel wat aans. Det was minder, die spreuk.

Leuker als je denkt. Ik denke det half Nederland hillemoal niet in de gaten hef det de leus fout, of juust heel goed is.

Ik geef lesse an een klasse woar ok Duutsers in zit. En die verbaast zich d’r oaver det Nederlanders niks weet van d’s en t’s. Die Duutsers, die weet alle uutgangen van alle naamvallen in hun taal. En det bent d’r een hele hoop. Der, die, das, vermenigvuldigd moal eerste, tweede, derde en vierde naamval. D’s en t’s, ik had in de klasse een mooi vöarbeeld van hoe fout het kan goan. “Enschede ontroert door opera” schreef een studente. Het maakt nogal uut of ie ontroert met een d of een t schieft. De student in kwestie zeg: “O ja? Wat dan?”

Ik geef lesse in het hoger beroepsonderwies en dan is het toch wel ontlusterend, zulk taalgebruuk. Mar ja, wat as ie het niet goed leart in het basisonderwies? Ik leupe van het weekend op de open dag van Ivoor. De gemiddelde bezuker van det centrum hef niet zo völle op met een goede spelling van Nederlands. Mar op ien van de döaren had het personeel eschreem: “Het onderwijs wordt verzorgt door…” Tja, as de schoeljuffrouw het al niet meer weet…

Denne van Knöldert

Lees ook

Boek van de Week: Het Rosie resultaat

OMMEN – Het boek van de week van Bibliotheek Ommen is ‘Het Rosie resultaat’ van …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.