Home / archiefcentraal / computercursus opent nieuwe wereld

computercursus opent nieuwe wereld

Door Maarten van Strien – Toch zijn er vandaag de dag mensen die de opkomst van deze computers in de maatschappij hebben gemist, bijvoorbeeld ouderen die er altijd van overtuigd waren dat ze die PC niet meer zo nodig mee hoefden te maken. Voor hen is er een speciale computercursus ontworpen die de angst voor het onbekende weg moet nemen.

Natuurlijk hebben met name ouderen veelal een familie vol mogelijke docenten; kleinkinderen en achterkleinkinderen die zijn opgegroeid met de PC, en niet snappen waar oma zo bang voor is. Maar dat valt in de praktijk best tegen. Die achterkleinzoon zegt “Nou oma, dan download je die update voor je virusscanner in een map, en je dubbelklikt erop in dat window” en weet niet beter dan dat dit simpel is. Oma heeft echter net bij de supermarkt een PC gekocht – haar eerste – en geeft het al op bij het woord ‘download’, laat staan dat oma snapt wat een virus is, of een map. En dit klinkt misschien als een overdreven voorbeeld, maar de jonge generatie kan zich op computergebied beperkt inleven in een generatie die 50 tot 70 jaar ouder is.

“En dat is eigenlijk zonde”, zegt cursusleider Albert Scholten, een van de veertien vrijwilligers bij SeniorWeb in Ommen. “Want een PC biedt ook voor absolute beginners een schat aan mogelijkheden, dingen die ze echt leuk zullen vinden. Dat is ook precies hoe wij onze cursisten overtuigen; met alle leuke dingen die je kunt doen met een PC. Als je begint met de term ‘chatten’ of ‘Skypen’, dan is het maar de vraag of oma dit begrijpt. Maar als je je verhaal begint met die geëmigreerde kleinkinderen in Canada, en dat je daar vrijwel gratis de hele dag mee kunt praten en schrijven, dan wordt het een heel ander verhaal.” Ook de digitale camera’s van tegenwoordig zijn een creatieve motivatie voor ouderen. “Wij leggen uit hoe je een kaartje uit je camera haalt en hoe je de foto’s eraf haalt”, vertelt Scholten. “De cursisten zien dan gauw genoeg dat een paar duizend foto’s in één map niet erg handig is en dat het maken van een mappensysteem de oplossing is. Daarmee heb je aan de hand van de praktijk uitgelegd wat een map is.”

Het cursuslokaal bestaat uit vier PC’s; eentje voor de cursusleider, de rest is voor drie cursisten. De kleine groep van drie is een zegen; er is heel erg veel individuele aandacht. Ook stellen cursisten in zo’n kleine groep volgens Scholten makkelijker een vraag. “We geven bovendien les met drie verschillende besturingssystemen; Windows XP, Windows Vista en Windows 7. Je weet immers nooit welk besturingssysteem de mensen thuis hebben, en die vertaalslag – bij thuiskomst – van het ene naar het andere besturingssysteem is wat je wilt voorkomen.” Het belangrijkste aspect aan deze cursus is het geduld van de cursusleiders. Deze blijven enthousiast, vriendelijk en geduldig de stof uitleggen, en dat is precies waar de cursisten behoefte aan hebben.

Wie meer wil weten over deze cursus kan op de woensdagmorgen om 11.00 uur vrijblijvend informatie inwinnen tijdens de inloop en een kijkje nemen in het cursuslokaal. Ook voor de wat meer gevorderde computervragen kan men hier terecht. Mensen kunnen dan eventueel ook hun eigen notebook of netbook meenemen voor specifieke vragen.

Het cursusaanbod omvat een basiscursus, internet en e-mail, en Rabobank-internetbankieren. Dit wordt nog uitgebreid met bestandsbeheer en onderhoud. In de cursus zitten acht sessies van twee uur. Inbegrepen in het cursusgeld van 70 euro is een boek waarin de materie nog eens helder uitgelegd wordt.

Kijk op ommen.seniorweb.nl voor meer informatie of bel SeniorWeb afdeling Ommen, Strangeweg 25, Ommen, 0529-478198.

Lees ook

Lifeline van Serious Request onthaald in Ommen

OMMEN – De dj’s van 3FM zijn maandag onthaald in Ommen. Ze trekken met hun …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.