column van dijk werkplezier

Veel ZZP-ers en mensen met een tijdelijk contract hebben minder of geen werk. Voor velen is het dus sappelen om het financiële hoofd boven water te houden.

Mensen zoeken zekerheid. Als we in het ongewisse verkeren over iets, bijvoorbeeld ons werk, dan hebben we daar last van. We gaan tobben en piekeren. Twijfel en onzekerheid veroorzaken bij veel mensen depressies, omdat ze de bui zien hangen. Vooral als je wat pessimistisch van aard bent. We willen vaste grond onder onze voeten, weten waar we aan toe zijn. Materiële zekerheid, een toekomst zonder gebrek, geen zorgen voor het bestaan van morgen.

Voor weer anderen, en dan met name in de publieke sector, moet het grote leed nog komen. Want ons kabinet heeft grote bezuinigingen gepland voor het ambtelijk apparaat. Dat houdt in dat in de komende jaren ongeveer een kwart van de ambtenaren naar ander werk op zoek zal moeten gaan of uitstromen. En dat terwijl de vrije functies op de arbeidsmarkt nog steeds niet voor het oprapen liggen.

Hoe kun je onder die moeizame omstandigheden dan toch het plezier in het werk behouden? Afgelopen week kreeg ik daarvoor vijf tips. Ik geef ze graag door:

1. Jouw humeur is een keuze. Je kunt ervoor kiezen blij te zijn. Ongeacht de omstandigheden waarin je verkeert. Dat begint ermee dat je ‘s ochtends voordat je de deur uitloopt breed glimlacht naar jezelf in de spiegel. Hou die glimlach twee minuten vol, dan voel je je beslist vrolijker!

2. Doe wat aan je werkplek. Mensen spenderen een fortuin aan de inrichting van hun huis en tuin. Maar overdag zijn de meeste mensen aan het werk. Waarom zitten we daar dan tussen de grijze muren? Plaats een kunstwerk of planten op je werkplek. Het hoeft er niet saai en monotoon uit te zien op je werk!

3. Doe extra je best. Gooi een koude plens water in je gezicht en ga er vol tegenaan. Wanneer je extra aandacht en energie in je werk steekt, krijg je die energie in veelvoud terug. Elke suffe klus krijgt daarmee meer elan.

4. Benoem twee successen per dag. Bedenk aan het einde van iedere dag twee zaken die je die dag hebt gedaan, waarop je trots bent. Lukt het je nou wekenlang niet om na een werkdag één of twee successen te benoemen, denk dan eens na of je wel op de juiste plek zit.

5. Investeer in je collega’s. Deel welgemeende complimenten uit. Voor een geleverde prestatie, het nakomen van een afspraak of voor de kleren die je collega aanheeft. Een snoeppot of een onverwachte doos gebak voor het werkoverleg doen ook wonderen.

Een plezierige (werk-)week!

Arno van Dijk

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.