Home / archiefcentraal / bso 9 gaat de uitdaging aan

bso 9 gaat de uitdaging aan

Tegelijkertijd zijn een aantal andere kinderen een partijtje hockey aan het spelen op het plein. Binnen zijn Anna en Loes lekkere toastjes aan het maken voor de kinderen van de BSO. “Etennn!” roept Anna, de kinderen zijn in een mum van tijd bij de volle schaal toastjes.

Pedagogisch medewerker Hanneke Welink ziet het allemaal met veel genoegen aan. “Deze BSO 9+ biedt geweldige uitdagingen aan de oudere kinderen. De kinderen hebben van hieruit alle mogelijkheden om na schooltijd zowel buiten als binnen vrijuit te spelen. Verder worden kinderen veel zelfstandiger door de verschillende taken die ze krijgen zoals koken, afwassen, controle op materialen en ook schoonmaken. Deze BSO op het sportpark is echt een openbaring.”

Landstede Buitenschoolse Opvang komt sinds kort met een unieke BSO 9+ op het sportpark. Onderzoek bij de oudere kinderen wees uit dat deze groep kinderen behoefte hadden aan meer vrijheid, zelfredzaamheid en uitdagingen op gebied van bewegen en natuur. Het idee werd geboren om een nieuwe BSO op te starten voor deze 9+ kinderen in een omgeving waar de kinderen deze uitdagingen terug vinden. Locatie Westbroek werd geopperd om de plannen te realiseren. Na gesprekken met verschillende sportverenigingen op Westbroek is gekozen op de BSO te vestigen bij ACOvanElderen.

Volgens Hanneke heeft deze locatie alles in zich om kinderen deze uitdagingen te bieden. “Het Ommerbos als buurman, een speelplein, grote sloot en een grasveld zó groot als een voetbalveld. Verder binnen voldoende ruimte om te lezen, knutselen en te koken. Kinderen kunnen na een lange schooldag, zich hier echt letterlijk uitleven met leeftijdsgenootjes”, zegt ze. “‘En zo hoort het ook”, vult William van Lenthe, medewerker van deze nieuwe BSO 9+, aan. “Kinderen moeten na schooltijd de ruimte krijgen om van hun vrije tijd te genieten, kind te kunnen zijn, samen te spelen met vriendjes en hun creativiteit en talenten te ontplooien. Hier kan dat. Wij stimuleren en begeleiden ze in pedagogische zin, door de ruimte te geven aan deze ontwikkelingen en ze proberen uit te dagen om nieuwe dingen te gaan doen zoals schilderen of koken. Op deze bijzondere locatie kunnen de kinderen ook nog eens kennis maken met nieuwe sporten en natuuractiviteiten.”

De BSO 9+ wil verder ook waar nodig expertise binnenhalen om kinderen te stimuleren op gebied van sport, natuur en cultuur. “Zo kwam laatst een student, van de opleiding Life & Nature van Landstede Zwolle. Eén van haar eindopdrachten was het organiseren van een natuur en milieuactiviteit. Zij ging met de kinderen het bos in om samen allerlei leuke en interessante opdrachten uit te voeren. Maar ook bijvoorbeeld een kok, theatermaker, kunstenaar of een boswachter kunnen we uitnodigen op deze locatie”, zegt Hanneke. “Verder zullen we nauw gaan samenwerken door middel van sportclinics met ACOvanElderen en de overige sporten op Westbroek”, meldt William. “Hierdoor krijgen kinderen de kans met allerlei sporten in aanraking te komen. Landstede Kinderopvang vindt bewegen en sport een wezenlijk onderdeel tijdens de buitenschoolse opvang en als vakleerkracht bewegingsonderwijs kan ik hieraan natuurlijk mijn steentje bijdragen.”

Ondertussen zien we Jesse en Amber buiten een potje tennissen. Met de vraag wat ze hier zo leuk vinden antwoordt Jesse: “Op deze BSO heb je allemaal kinderen van ongeveer dezelfde leeftijd, dat maakt het veel gezelliger als dat er zoveel ‘kleuters’ rondlopen. “ Amber zegt daarop: “Je bent hier ook veel vrijer, je kunt veel meer dingen doen. De ene keer ga je vliegeren, de volgende keer hockeyen en weer een andere keer ga je beestjes zoeken in het bos.” Of er ook enige kritische puntjes zijn antwoord Jesse: “Ja, dat de bal telkens op het dak komt, ze moeten er een puntdak van maken”, lacht hij.

De nieuwe BSO 9+ heeft een samenwerkingsverband afgesloten met de Atletiekvereniging. Dit levert voor zowel de vereniging als Landstede Buitenschoolse Opvang een win-win situatie op. Landstede Kinderopvang Ommen sluit in de toekomst dan ook niet uit dat er nog een extra groep op het sportpark komt bij een andere sportvereniging, aangezien deze groep al nagenoeg vol zit. Binnenkort zal de officiële opening plaatsvinden voor ouders en kinderen met mensen van ACOvanElderen, de gemeente en Landstede.

BSO 9+ is een initiatief vanuit Landstede Kinderopvang Ommen met de sportvereniging ACOvanElderen. De BSO 9+ wordt gehouden op de dinsdag- en donderdagmiddag. Het telt per middag ongeveer 18 kinderen. Vanaf 1 mei is deze BSO officieel geregistreerd in het Landelijk Register Kinderopvang.

Lees ook

Lifeline van Serious Request onthaald in Ommen

OMMEN – De dj’s van 3FM zijn maandag onthaald in Ommen. Ze trekken met hun …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.