arno van dijk schaap of herder

Ondanks dat gebeurt er toch elke dag weer ontzettend veel goeds. Het valt op dat met name in de wat kleinere kernen zoals bijvoorbeeld Hoonhorst, Oudleusen en Vinkenbuurt talloze particuliere initiatieven makkelijker opbloeien. Een lumineus idee is daar vlot omgezet in actie. Soms met een beetje steun van buitenaf. Om een plan succesvol vorm te geven en uit te voeren is de inbreng van de meest betrokkenen van grote waarde. Inwoners kennen hun buurt, weten wat er speelt en waar behoefte aan is.

Door mee te denken, beslissen en uit te voeren, voelen zij zich trots op hun dorp of buurt en nemen zij sneller verantwoordelijkheid voor hun eigen leefomgeving. Dit soort samenwerking veroorzaakt op een natuurlijke manier wij-gevoel, trots en geborgenheid. Het laat mensen zich nog meer thuis voelen in hun eigen buurt. De komende tijd zal deze actieve rol steeds meer nodig en gewenst zijn. Want de Rijksoverheid dwingt lagere overheden om scherpere keuzes te maken en taken over te hevelen. Deze taken zullen deels opgevangen moeten worden door inwoners.

Dat is geen onmogelijke opgave. Er is nog behoorlijk veel onbenut potentieel. Veel mensen hebben best iets voor een ander over. Niet iedereen kan of wil zich langdurig en intensief inzetten maar dit is ook niet altijd nodig. Zo nu en dan de boodschappen doen voor je buren heeft al grote maatschappelijke waarde. Mensen leven nu nog vaak langs elkaar heen. We zijn bang om ons aan anderen op te dringen, of om van elkaar afhankelijk te worden. We willen wel iets voor elkaar doen, maar weten vaak niet hoe.

Hier ligt een schone taak. Er zal een cultuurverandering nodig zijn. De veelgeroemde spontane dorpse samenhang in de kleinere kernen is ook zeer gewenst in de grotere plaatsen. Mensen moeten daarbij soms geholpen worden, maar het initiatief moet vooral van hen blijven. Te vaak worden succesvolle initiatieven, met de beste bedoelingen, omarmd door professionals en beleidsmakers die zien dat het werkt en dit succes willen “uitrollen”. Niet zelden gaat het initiatief dan juist ter ziele. Want meer en groter betekend vaak meer middelen, (bestuurlijke) aandacht, wat vaak gepaard gaat met meer protocollen en verantwoordingslast voor de initiatiefnemers. Die dan vaak, heel begrijpelijk, gefrustreerd afhaken.

Voor goed werkende initiatieven zijn vooral de juiste mensen met liefde en passie nodig, die bereid zijn hun talent en kennis in te zetten. Schat de inbreng van deze herders op de juiste waarde en vraag wat ze nodig hebben. En: de staf van de herder is als het geloof: een stok om op te steunen, niet om er mee te slaan!

Arno van Dijk

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.