Home / archiefcentraal / arno van dijk bronnen van energie

arno van dijk bronnen van energie

We spraken o.a. over wind, zon, biomassa, warmte-koude wisseling, mest, CO2 en aardwarmte. Conclusies: we moeten veel meer gezamenlijk doen met al deze nieuwe kansen en elkaar vaker en beter op de hoogte houden. Want deze initiatieven brengen ons dichterbij de doelstelling om helemaal zelfvoorzienend te worden.

Ondernemers willen graag meedoen met de lokale initiatieven vanuit de dorpen/wijken voor duurzame energie. Menigeen is daar al aardig mee op weg. Voor de agrarische sector zijn er kansen volop om bijvoorbeeld naast biogas ook zonne-energie te benutten om ook energieleverancier te worden. Een mooie economische poot naast de landbouw.

Een zogenaamde “fotonenboerin” uit Gelderland vertelde ons hoe ze twee staldaken hebben vol gelegd met zonnepanelen. De stroom wordt opgeslagen in een grote batterij. Hun hele bedrijf en de woning wordt hiermee van stroom voorzien. De oorzaak van de succesvolle Duitse aanpak op dit gebied werd ons ook duidelijk gemaakt: keiharde prijsafspraken.

Werken zonder subsidies was ook een belangrijk gespreksthema. De kosten van bijvoorbeeld zonne-panelen zijn de afgelopen jaren enorm gedaald maar subsidie blijft nog wel nodig. Want dat opwekken van zonne-energie is nu vooral een particuliere inspanning. Maar collectief kan zonne-energie nog veel harder en efficiënter groeien. Zonder subsidie.

Een duurzame opwekker krijgt uiteraard een meter die zowel afname van als levering op het net meet. Als een particuliere afnemer per jaar minder levert dan het gemiddelde particuliere gebruik worden zijn afname en levering gesaldeerd. Als hij dat dus achter zijn eigen meter doet, betaalt hij alleen het saldo en drukt er geen belasting op zijn ‘levering aan zichzelf’. Deze regeling bevordert het particulier initiatief. Toch is het losse particulier initiatief van velen minder efficiënt dan gecoördineerde samenwerking.

Bovendien beschikt niet iedereen over een gunstige, op de zon gelegen, locatie in hetzelfde onroerend goed als waar hij afneemt en beschikt ook niet iedereen over de financiële middelen om een installatie zelf te financieren. Als men dat al kan, is de terugverdientijd (met zo’n 12 tot 13 jaar) lang. Dat brengt weer onderhoudsrisico’s met zich mee. Door samen te werken kan de efficiëntie fors worden verhoogd, het risico verlaagd en zou wellicht ook financiering op projectbasis mogelijk worden. Een installateur gaf hier een positieve draai aan door het volgende op te merken over de voorlopers:

“De optimist die snel beslist,

en dus ook wel eens naast het potje pist,

brengt meer geld in de kist,

dan de analist, de perfectionist,

die ongetwijfeld altijd alles beter wist,

maar ook heel veel kansen heeft gemist.

Onbetwist, ik blijf een optimist.”

Een zonnige en optimistische week gewenst!

Lees ook

Auto belandt in sloot langs N758 in Nieuwleusen

NIEUWLEUSEN – Een automobilist is maandagavond gewond geraakt na een ongeval op de N758 bij …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.