Home / archiefcentraal / al 35 jaar een vertrouwd adres

al 35 jaar een vertrouwd adres

Door Erna Ekkelkamp

Het is deze week precies 35 jaar geleden dat Jan van Leussen zich inschreef bij de Kamer van Koophandel en hij zijn bedrijf begon in de boerderij van zijn ouders, die het overigens liever anders hadden gezien. “Ik was de enige jongen, dus mijn vader wilde graag dat ik boer zou worden, maar dat leek mij niets. Ik wist al jong wat ik wilde: het autovak in”, vertelt de ondernemer. Na school ging hij aan de slag als automonteur en volgde negen jaar lang allerlei avondcursussen om de fijne kneepjes van het vak te leren. “Dat lijkt lang, maar als techniek je interesseert is dat niet erg”, vindt hij.

Naast zijn werk handelde hij altijd al in auto’s, bromfietsen en alles wat maar wielen heeft. Hij wist zeker dat hij ooit zijn eigen bedrijf zou starten. Op zijn vijfentwintigste was het eindelijk zover. “Wij woonden destijds aan de zuidelijke Vechtdijk. De gemeente had liever niet dat ik daar een garage begon, maar gelukkig waren de regels destijds nog niet zo streng als nu”, lacht hij. “Maar echt ideaal was het niet, daar op het land, dus toen ze in de jaren tachtig begonnen met het industrieterrein, waren wij één van de eerste bedrijven aan de Kampmansweg.”

Garage van Leussen begon als universele garage, maar omdat de Dalfsenaar niet alleen maar tweedehands wilde verkopen, werd hij in 1996 Toyota-dealer. Sindsdien is hij volgens eigen zeggen met Toyota meegegroeid. “Wij hebben gekozen voor Toyota omdat het destijds een betrouwbaar en degelijk merk was en dat is het eigenlijk nog steeds. Toyota is in de loop der jaren uitgegroeid tot het grootste merk ter wereld en heeft zich ontwikkeld tot een technisch hoogwaardig producent, die de duurzaamheid hoog in het vaandel heeft. Wij zijn in gelijke tred meegegaan. We volgen de techniek op de voet en zijn ook veel bezig met duurzaamheid in het bedrijf.”

Van Leussen is allang opgehouden zich te verbazen over de innovatiekracht van Toyota. “Bij ieder nieuw model denk ik: dit is qua vormgeving en techniek zo perfect, dat kun je niet meer overtreffen. Toch gebeurt het iedere keer weer opnieuw. Neem de hybride-auto, Toyota was één van de eerste fabrikanten die hiermee op de markt kwam, en het is nog niet ingeburgerd of ze komen met de elektrische auto”, zegt hij. Hoewel stroom goedkoper is dan benzine en de uitstoot een stuk lager, verwacht de garagehouder toch dat de hybride de auto van de toekomst zal zijn. “Met een elektrische auto is je actieradius beperkt. Hij is prima voor woon-werkverkeer, maar moet je bijvoorbeeld naar Maastricht, dan haal je die afstand niet met een volle accu. Het voordeel van hybride is dat je dan op een gegeven moment kunt overschakelen op benzine of diesel. Het is gewoon net wat praktischer.”

Garage van Leussen is inmiddels uitgegroeid tot een echt familiebedrijf. Zelf zwaait hij de scepter in de Dalfser vestiging, zijn vrouw Riet runt een BP-station en zoon Harold en dochter Ilse werken samen in de garage in Ommen. “Ik ben echt blij dat Harold en Ilse in de zaak zijn gekomen. Als ik geen opvolgers zou hebben, had ik waarschijnlijk niet nieuwgebouwd in Ommen en zou ik er niet meer zo fanatiek mee doorgaan. Gelukkig maar dat zij er zijn, want ik vind het nog steeds mooi werk. Sterker nog, mijn werk is mijn hobby. Ik zou niet weten wat ik anders zou moeten doen. Ik geniet nog steeds van iedere dag hier in de garage.”

Op 2, 3 en 4 juni houdt Garage van Leussen in Dalfsen een jubileumshow, waar de nieuwste modellen van Toyota en Ford te zien zijn. Daarnaast zijn er meer dan honderd occasions te bewonderen. Tijdens de show wordt er speciale aandacht geschonken aan de nieuwe Toyota Verso S.

Kijk op www.autobedrijfvanleussen.nl voor meer informatie.

Lees ook

Lifeline van Serious Request onthaald in Ommen

OMMEN – De dj’s van 3FM zijn maandag onthaald in Ommen. Ze trekken met hun …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.