water een traktatie voor huis en hof

Door Maarten van Strien –

Het bedrijf staat langs een drukke weg en er lopen veel mensen langs die het bedrijfsbord zien staan. “Maar wat doet dat bedrijf nou eigenlijk?” is een vraag die Kemerink regelmatig hoort. “Het begon toen ik zelf nog veehouder was. Ik kwam daardoor in aanraking met de benodigde waterinstallaties en doseerpompen, wij zijn dat steeds verder gaan uitbouwen. Inmiddels leveren wij installaties om grondwater omhoog te pompen en te zuiveren, grootverbruikers zoals de landbouw en industrie hebben hier een interessant financieel voordeel van. Ik verkocht onlangs een landbouwer een zuiveringsinstallatie die zo’n 80 kuub per dag aan water nodig heeft. Met alle kosten erbij zit je dan zomaar aan de 80 euro per dag, Het is aantrekkelijk voor deze sector en andere grootverbruikers om eenmalig een installatie aan te schaffen, en afgezien van wat vaste kosten voor zuivering en stroom heeft de landbouwer dan z’n eigen water. Even goed als water uit de kraan. Soms zelfs beter omdat wij kalk eruit filteren, een kostbaar proces dat de reguliere waterzuiveringsbedrijven nog wel eens achterwege willen laten.”

Volgens Kemerink onderschatten mensen de kwaliteit van water wel eens. “Zuiver water is voor mensen belangrijk, maar ook voor dieren.” Aan bedrijven, veelal uit de agrarische sector, en particulieren levert Kemerink zuiveringsinstallaties die ijzer, mangaan en kalk uit water filteren. “Het is zachter voor je handen en je hebt minder wasmiddel nodig voor de was. Kalkaanslag op sanitair en huishoudelijke apparaten is verleden tijd. Autogarages gebruiken ook gezuiverd water, anders zou je witte kalkstrepen op een auto krijgen na een wasbeurt.” Volgens Kemerink komt er geen einde aan de technieken die er gebruikt worden. Zo levert hij ook op maat gemaakte waterschakelborden die worden gebruikt om het vee medicijnen toe te dienen. “Als een deel van het vee ziek is moet de boer medicijnen toedienen. Voorheen zaten die medicijnen in het vaste voer van de dieren, maar dat mag in de toekomst niet meer. Met een doseersysteem voegt de boer deze medicijnen nu toe aan zijn watersysteem. Een speciaal bedieningspaneel regelt dat dit water alleen naar de zieke dieren gaat, de andere dieren krijgen het normale water. Deze systemen moeten goed beveiligd zijn volgens de normen van de drinkwatermaatschappijen, wij kunnen dit ook installeren en leveren dit aan boeren en stalinrichters.”

Mensen met een tuin hebben waarschijnlijk wel eens geworsteld met een tuinslang die hopeloos in de knoop ligt. ”Ook voor particulieren en bedrijven die een stukje grasland willen beregenen bieden wij een op maat gemaakte oplossing”, zegt Kemerink. “In plaats van de welbekende en soms wat onhandige tuinslang en sproeiers leggen wij een waterleidingsysteem aan, onder het gras.” Hij wordt steeds enthousiaster. “Wij gaan precies na om hoeveel meter het gaat, wat de ideale sproeiers zijn, en hoeveel water er nodig is en welke pomp. Ook meten wij het ijzer-, mangaan- en kalkgehalte in verband met roestplekken op bestrating. Als het klaar is zet je de pomp aan en je tuin wordt automatisch beregend. Je kunt ook een speciale computer erop aansluiten waarop ingesteld kan worden wanneer in hoeveel tijd en welke stukken er gesproeid moet worden, zelfs in combinatie met een regensensor.” www.kemerinkwatertechniek.nl

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.