Home / archiefcentraal / waar woont u over 10 tot 20 jaar

waar woont u over 10 tot 20 jaar

Uit het gemeentehuis door Wethouder Maurits von Martels.

Zo lang mogelijk zelfstandig blijven wonen. Ook als je beperkingen hebt of minder mobiel bent of wordt. Ik denk dat veel mensen dat graag willen. Ondanks de uitstekende zorgvoorzieningen in onze regio, willen we toch het liefst zo lang mogelijk in ons eigen huis blijven wonen, onze eigen boodschappen doen, zelf naar de dokter wandelen (die in de buurt aanwezig is) en in de directe omgeving een keer op de koffie bij kennissen, vrienden en buurtgenoten.

Om deze gewenste zelfredzaamheid van mensen ook in de toekomst te kunnen blijven vasthouden hebben we in Nederland iets nieuws bedacht: het concept van Woonservicegebieden, ook wel Woonservicezones genoemd. Nou ja nieuw: eigenlijk bestaat de gedachte al langer. “Vroeger” had je ook aanleunwoningen bij een verzorgingstehuis. Maar omdat het aantal ouderen en mensen met een beperking de komende jaren snel stijgt, denken we nu meer in gebieden. Daar komen “aangepast wonen” en wat we met een net woord “zorg- en welzijnsdiensten” noemen samen.

U begrijpt dat het onmogelijk is om in een uitgestrekte gemeente als Dalfsen overal het complete pakket aan zorg en welzijn dichtbij huis aan te bieden. We zijn daarom van plan om drie gebieden aan te wijzen als Woonservicegebied. Het gaat dan om de woonkernen Lemelerveld (concentratie rondom Meester Gorisstraat) Nieuwleusen (Hulstkampen) en Dalfsen (verzorgingshuis Rosengaerde). Daar proberen we met alle betrokken instanties een goed niveau van (aangepast) wonen, zorg- en welzijnsactiviteiten te organiseren. Daarbij houden we heel nadrukkelijk rekening met de behoeften, ideeën en initiatieven, die door betrokken inwoners worden ingebracht.

Het realiseren van Woonservicegebieden kunnen we als gemeente niet alleen. Daarvoor is een stevige samenwerking nodig met partijen op het gebied van wonen, welzijn en zorg. Ik prijs me gelukkig dat deze partijen in de gemeente Dalfsen er allemaal van overtuigd zijn dat we samen verantwoordelijk zijn. Dat maakt ook dat we gezamenlijk deze uitdaging voor de toekomst kunnen aanpakken.

Dankzij die samenwerking ben ik er van overtuigd dat we ook over 10-20 jaar nog steeds plezierig in de gemeente Dalfsen kunnen wonen. En dus ook het groeiende aantal mensen dat minder mobiel is en met beperkingen leeft. Ook dat is Bij Uitstek Dalfsen!

Wethouder Maurits von Martels

Lees ook

Politiek Verwoord: VOV

OMMEN – Verschillende politieke partijen uit de gemeente geven hun actuele standpunten weer. In deze …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.