Home / archiefcentraal / vrijwilliger van de maand quint tempelman

vrijwilliger van de maand quint tempelman

“Dat was ook mijn eerste gedachte, zo’n acht jaar geleden” aldus Quint: “Ik bezocht een schildermiddag, en blijkbaar was ik zo enthousiast bezig dat een medewerkster van het museum dit opviel. Ik werd gevraagd om mee te helpen als vrijwilligster. En je raadt het al: ik heb ‘ja’ gezegd!” Al snel werd het Quint duidelijk dat de soldaatjes maar een klein onderdeel zijn van het museum. Prachtige diorama’s worden afgewisseld met miniatuurtjes van alledaagse gebeurtenissen, al dan niet uit vroegere tijden.

De werkzaamheden van Quint bestaan onder andere uit het rondleiden van bezoekers, kassawerkzaamheden en administratieve werkzaamheden. “Het contact met gasten vind ik erg leuk, met name de individuele en persoonlijke beleving. Ik verdiep me in de figuren die we tentoonstellen, maar ook in de kunstenaar die het gemaakt heeft en uiteraard in de verhalen achter en in de voorstellingen. Het verhaal achter de vaste expositie kan ik onderhand wel dromen, zonder dat het saai begint te worden hoor! Voor de afwisseling hebben wij ook wisselexposities. Zo hebben we een expositie over Lord of the Rings gehad, en staat er nu een tentoonstelling over de Duitse schilder Spitzweg. Van de originele schilderijen van Spitzweg is door Peter Scheuch schitterende meesterwerkjes gemaakt in prachtige diorama’s.

Aan enthousiasme ontbreekt het Quint duidelijk niet. “Thuis ben ik uren bezig met het ontdekken van de geschiedenis en de trends op het gieten van tinnen figuren. Ook loop ik vaak rommelmarkten af op zoek naar kostbare pareltjes. Zo vond ik voor zes euro een Brittain soldaatje in een speciale geschenkverpakking. Mensen in het museum hier vertelden mij dat ik een uniek figuurtje had gevonden, en dat de waarde ver boven de zes euro lag die ik ervoor had betaald.” Maar zoals gezegd zijn het niet de figuren alleen die de interesse van Quint hebben: “De gouden koets, één van de blikvangers van het museum, blijkt een erg boeiend verhaal te hebben. De geschiedenis, het maken en het gebruik van deze koets spreken enorm tot mijn verbeelding”.

Quint vindt het belangrijk dat tijdens de rondleidingen de nadruk ligt op de interactie met de bezoekers: “Het is belangrijk dat de bezoekers betrokken zijn bij hetgeen ik ze laat zien. Vragen van gasten zijn dan ook meer dan welkom. Op de meeste vragen heb ik een passend antwoord. En als er vragen komen die zelfs ik niet weet, dan ga ik mij verdiepen in de materie. Het is hier geen museum waar je alleen maar mag kijken, we geven bijvoorbeeld ook demonstraties. Zo demonstreren wij het gieten van figuren en is het mogelijk om zelf figuren te beschilderen. Ik merk dat mensen daardoor meer betrokken raken bij de beleving die wij als museummedewerkers hebben. Sommige mensen zijn soms zo enthousiast dat ze zich vrijwillig gaan inzetten voor het museum.”

Lees ook

Lifeline van Serious Request onthaald in Ommen

OMMEN – De dj’s van 3FM zijn maandag onthaald in Ommen. Ze trekken met hun …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.