van code oranje naar code geel

Hiermee is het gevaar voor natuurbranden niet geweken: Code Geel staat nog steeds voor verhoogd gevaar. Wat dit betekent voor alle afgegeven stookvergunningen die zijn ingetrokken en nieuwe stookvergunningen wordt nog bekeken.

Vanwege de droogte doet de gemeente een dringend beroep op mensen die natuurgebieden in gaan om zeer voorzichtig te zijn. Eén sigaret is al genoeg om een groot gebied af te laten branden. Maar ook rommel, zoals een weggegooide fles, kan brand veroorzaken. Als de zon erop schijnt kan het als een vergrootglas werken. Verder kan een auto brandgevaar opleveren. De katalysator, die vaak aan de onderkant zit, wordt erg heet. Als je de auto in droog, hoog gras wegzet, kan het gras daardoor in brand vliegen.

In natuurgebieden in Overijssel staan meetstations die behalve meteorologische gegevens ook de droogte aangeven. Op basis van de metingen wordt bepaald hoe groot het brandgevaar is in de natuur.

Op de site www.natuurbrandgevaar.nl staat de actuele stand van droogte in Overijssel. De brandweer doet er alles aan om een bos- en heidebranden te voorkomen, maar vraagt ook de gebruikers van de natuurgebieden om goed op te letten.

Politie en brandweer gaan de komende tijd intensief controleren op handhaving van het stookverbod. Heeft u vragen over een afgegeven stookvergunning neem dan contact op met de gemeente Ommen, 0529-459100.