stroatproat nieuwle look coevorderweg

Belemmering

Het vrachtverkeer is een stuk minder geworden. Maar dat is voor de familie Visscher dan ook het enige voordeel van de nieuwe weg. Voor de rest zijn ze niet enthousiast. “Ik vind het niet geweldig, vooral die grote vierkante blokken in het midden van de weg niet”, zegt Diny Visscher. “We hebben Rijkswaterstaat er al over gebeld, want wij worden belemmerd in ons werk. Mijn man bleef vorige week met de pootmachine al steken op een van die hobbels. Hij is toen over het fietspad gegaan, maar dat kan nu ook niet meer, want er staan nu paaltjes in het midden. Voor de rooimachine geldt hetzelfde. Wij kunnen dus niet met onze machines naar het land en daar zijn wij niet blij mee. Dit moet dus niet lang duren.”

Terug naar af

Er zijn steeds meer dagen dat Janny Runherd de klanten bij haar tankstation op één hand kan tellen. “Vanaf september vorig jaar zijn ze al met de weg bezig. Toen het eerste deel in november werd opengesteld, bleef het verkeer weg. Van onze omzet is ongeveer de helft van de helft van de helft over”, zegt ze. “Mijn man staat hier nu 40 jaar en volgens hem is de situatie nu precies zo als 40 jaar geleden. Een fietspad en een karrenspoor, waarover landbouwverkeer, motoren en caravans rijden, dat gaat levensgevaarlijke situaties opleveren. En dan heb ik het nog niet eens over die verschrikkelijk hoge drempels en een snelheidsbeperking van 30 kilometer per uur, en dat in het buitengebied. Hoe halen ze het in hun hoofd.”

Boodschappen

Tiny Eilander vindt het drie keer niks. “Het is beslist geen verbetering. Voor niemand, ook niet voor de toeristen. Sterker nog, het is alleen maar geldsmijterij. Een verbodsbord voor vrachtverkeer bij de brug in Ommen was afdoende geweest en veel goedkoper. Bovendien rijden er nu nog steeds vrachtauto’s.” De bewoonster van park Belmonde is nu een keer zo lang onderweg naar Ommen. “Dus ga ik nu boodschappen doen in Hardenberg, want dat gaat veel sneller. Het is een leuke toeristische attractie voor zondagsrijders, maar daar is dan ook alles mee gezegd.”

Oversteken

Henk Stoevelaar is blij met de rust die er nu heerst in de buurt. “Het valt me eerlijk gezegd tegen hoeveel verkeer er nog steeds langskomt. Die grote vierkante ‘koelkasten’ in het midden van de weg vind ik een groot nadeel, maar voor de rest ben ik er echt blij mee. Wij moesten vroeger zeker tien minuten wachten voor we de weg op konden draaien, terwijl we er nu meteen op kunnen. Dat vind ik echt super.”

Minder geluid

Met uitzondering van de vierkante blokken in de weg, is Kees Meulman positief over de nieuwe weg. “Op onze camping (Kleine Wolf red.) is het qua geluid nu een stuk rustiger. De veranderde situatie staat nog niet op de TomTom, daarom hebben wij al onze gasten een mail gestuurd met een routebeschrijving naar onze camping via de N36, want al die hobbels zijn niet gemakkelijk te nemen met een caravan. Wij zijn echt wel positief. Het enige dat ze wat ons betreft nog wel mogen doen, is een flitskast plaatsen tegenover de camping, want uitgerekend op dit stukje weg liggen er geen drempels en trekken mensen flink op om de verloren tijd in te halen.”

Gekneusde eieren

“Wat ik ervan vind? Drie keer niks”, zegt Albert Kleis. “De aanleg kan best goed zijn, maar het resultaat is verschrikkelijk. Het lijkt gewoon op mensen pesten. Het is hier misschien wel rustiger geworden, maar als ik mocht kiezen tussen deze weg of de drukte, dan had ik veel liever de drukte.” Zoon Jan is ook niet blij. “Het oversteken gaat nu beter, maar de weg zelf vind ik een rotding. Ik ben kippenhouder en ik moet er niet aan denken wat er gebeurt als de eierauto via Ommen komt. Op die grote witte hobbels in de weg, schudden de eieren scheef en kneuzen ze. En dan heb ik het nog niet eens over de 30-kilometerzone. Nee, ik vind het geen verbetering.”

Logica

Jan Zwinselman, eigenaar van restaurant De Bootsman, had begrepen dat de nieuwe weg was bedoeld om de natuur te sparen. ‘Nu heb je minder verkeer, maar veel meer lantaarnpalen en is het dag en nacht licht. Dus de logica ontgaat mij een beetje. Hetzelfde geldt voor die grote bulten die ze er nu in hebben gelegd en voor de 30-kilometerzone. Dat dient in het buitengebied geen enkel doel”, vindt hij. “In zakelijk opzicht zie ik wel kansen. Het verblijf op het terras is zonder voorbijrazend verkeer een stuk aangenamer en zeker voor toeristen is het een mooie weg om over te rijden. In de zomer zullen wij het er niet minder druk door hebben, maar hoe dat buiten het seizoen zal gaan, daar zijn wij zeer benieuwd naar.”

Natuurgebied

Prachtig, vindt Bote de Haan de nieuwe weg. “Alleen is het wel jammer dat de WOZ waarde van ons huis nu naar boven gaat, want wij wonen recht tegenover het mooiste stukje natuur van Nederland”, zegt hij, en wijst naar de overkant van de weg, waar het Junner Koeland ligt. “Ik vind het ook jammer dat ze nu bomen hebben geplant naast de weg: over twee jaar zal het Junner Koeland daardoor volledig aan het zicht onttrokken zijn.” Met die hoge drempels is hij ook iets minder blij. “Hoe ik er ook overheen ga, ik raak hem met de bodem van mijn auto, dus dat is niet echt handig.” Voor de rest is hij blij met de rust en het verdwijnen van het vrachtverkeer. “Een paar maanden geleden woonden we nog aan een drukke weg, nu middenin een natuurgebied en dat heeft wel wat.”

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.