straatpraat kunst en cultuur in de trefkoele

Financiële bijdrage

Volgens Anneke Dekker moet je kunst en cultuur in het centrum houden. “Qua pand past kunst en cultuur beter in het oude postkantoor, dan in de Trefkoele. Het maakt het centrum completer en de plek is gewoon logischer, zeker voor toeristen. Maar ik denk ook dat de Dalfsenaren zelf eerder een cultuurhuis bezoeken als het in het centrum ligt, dan als ze er speciaal voor naar de Trefkoele moeten gaan. En als het te duur is voor de gemeenten, dan mag de burger daar wat mij betreft best jaarlijks een kleine financiële bijdrage aan besteden.”

Karakteristiek

Beeldhouwer Herman Donders zou het ontzettend jammer vinden wanneer kunst en cultuur weggehaald zou worden uit het centrum. “Het oude postkantoor leent zich uitstekend voor allerlei exposities. Alleen al het gebouw is karakteristiek en dat hoort ook wel een beetje bij kunst. De Trefkoele is een heel ander gebouw. Daar loop je niet zomaar even snel naar binnen. Bovendien zie ik mezelf ook niet direct een workshop geven in de Trefkoele, maar in het postkantoor wel”, zegt hij. “Voor de Trefkoele is veertig jaar geleden de gemeentelijke belasting iets verhoogd, dat moet dan nu misschien ook gebeuren voor de aankoop van dit pand.”

Transparant

“Het liefst zou ik er zelf gaan wonen”, grapt Anjo van der Valk. Volgens echtgenote Wil moet het postkantoor in handen komen van het Kunstpunt en de andere enthousiaste verenigingen. “Te duur? Als de gemeente het nut of de noodzaak ervan in ziet, hebben ze heus nog wel een potje. Het is toch nooit transparant waarvoor het gemeenschapsgeld nu precies gebruikt wordt. Ik vind een cultuurhuis in het postkantoor een heel goed initiatief. Het is geweldig dat een enthousiaste groep mensen iets leuks voor het dorp wil doen. Het is ook beter voor de toeristen die Dalfsen bezoeken, die wandelen echt niet even naar de Trefkoele.”

Aandelen

“Het postkantoor ligt mooi centraal in het dorp. Cultuur moet daar blijven, dat trekt misschien ook wat meer toeristen”, vindt Bea Visscher. “We hebben verder helemaal geen musea in Dalfsen, dus het wordt tijd dat wij hier zoiets krijgen. De kosten zijn volgens mij wel rond te krijgen door er een winkeltje in te plaatsen of aandelen te verkopen. Bovendien werken ze er toch alleen maar met vrijwilligers? In de zomer zijn wij nooit in Dalfsen, maar in de wintermaanden zou ik daaraan best mijn steentje bij willen dragen. Het oude postkantoor is echt een veel betere locatie dan de Trefkoele.”

Aanvulling

Jacqueline van der Vegt pleit voor kunst in het centrum. “Je moet niet alles wegstoppen in de Trefkoele. Het postkantoor is een schitterend gebouw. Het zou jammer zijn als een projectontwikkelaar daar winkels of appartementen van zou maken. Het is bij uitstek een pand om dingen in te organiseren die iedereen leuk vindt. Het cultuurhuis is een goede aanvulling voor het centrum. Kunst trekt echt extra bezoekers. Wij hadden het vorig jaar met Kunst te Kijk bijvoorbeeld ook een stuk drukker in de winkel dan anders. De gemeente kan het wel te duur vinden, maar ze doen ook wel dingen waarvan heel wat minder mensen plezier hebben dan van een Cultuurhuis.”

Fondsen werven

“Mijn zoon is vorige week met zijn klas in het oude postkantoor geweest. Ze werken op school over kunst en mochten in het postkantoor onder leiding van een kunstenares een schilderij maken. Ik vind het geweldig dat zoiets nu ook in Dalfsen kan, anders moet je daarvoor altijd naar Zwolle”, zegt Enny Dijk. “Ik ben zelf niet zo’n kunstkijker, maar het is erg leuk om zoiets in het centrum van het dorp te hebben. De gemeente kan het wel te duur vinden, maar als je entree gaat heffen en fondsen gaat werven, kom je volgens mij al een heel eind.”

Recessie

Jenny Mol vindt dat het postkantoor een passende bestemming moet krijgen. Een winkel past volgens haar in elk geval niet, maar of er nu per se kunst in moet, betwijfelt ze. “Op zich is cultuur wel een goede optie, maar we leven in een recessie en er moet natuurlijk wel geld voor zijn”, vindt ze. “Ik vind in elk geval niet dat je daarvoor de belasting moet gaan verhogen, want met name de mensen die veel geld hebben, betalen al veel belasting. Dat moet niet hoger worden. Ik vind het wel een lastige discussie, alle partijen hebben wel een beetje gelijk.”

Vrijmaken

Marjolein Lubbers vindt kunst en cultuur een leuke bestemming voor het oude postkantoor. “Zoiets kan daar veel beter zitten dan in de Trefkoele. Ik denk ook dat de gemeente daar best geld in kan steken, want het is namelijk erg leuk voor een groot deel van de bevolking. Bovendien geven ze ook geld uit aan dingen die minder noodzakelijk zijn. Neem nou dat nieuwe gemeentehuis, dat is in verhouding veel te groot voor ons dorp. Het oude paste veel beter bij Dalfsen. Ik vind dus dat ze er gewoon geld voor moeten vrijmaken.”

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.