Home / archiefcentraal / roefeldag jeugd bezoekt gemeentehuis

roefeldag jeugd bezoekt gemeentehuis

Door Maarten van Strien – “Welkom in de raadszaal van het gemeentehuis Ommen.” Een groepje scholieren van diverse basisscholen wordt verwelkomd door Mari Gonzalez en Wessel Rozema van de gemeente. Deze leerlingen, negen meisjes en twee jongens, hebben dinsdag ‘geroefeld’. Eventjes de sfeer proeven van wat er zoal in een bedrijf gebeurt. Soms was er zelfs een klein klusje te doen, terwijl andere kinderen op hun roefelplek alleen maar hoefden te luisteren.

In de raadszaal kregen de kinderen wat algemene informatie over gemeentepolitiek. “Wie is eigenlijk de baas van de gemeente?” vraagt Rozema aan de groep, en “Wie is de baas van de provincie, en van het land? En wat doet de burgemeester eigenlijk?” Een hoop plezier was er door het projectiescherm waarop satellietfoto’s van de percelen in Ommen te zien waren. “Oh, kan ik ook zien waar ik woon?” klonk het uit de groep. De jeugdige groep mocht zelf ook vragen stellen aan Gonzales en Rozema, waarbij van alle aan bod kwam, inclusief de salarissen van de gemeentebestuurders.

De leerlingen Michael Wolters en Lissy Stam, allebei twaalf jaar oud, hebben geroefeld op het gemeentehuis. Michael zou het liefst later iets met auto’s doen: “Ik had autogarage’s bovenaan mijn wensenlijstje staan, maar dat was niet mogelijk omdat die zich niet hadden opgegeven voor het roefelen. Bij de gemeente was het toch wel leuk hoor, niet saai in ieder geval.” Lissy overkwam eigenlijk hetzelfde: “Ik wil later iets doen in een kapsalon, maar ik heb op het gemeentehuis geroefeld.” vertelt Lissy. “Er was jammer genoeg geen kapsalon die meedeed aan het roefelen.” De variatie in roefelplaatsen viel in het algemeen wat tegen voor de kinderen. “De anderen hadden ook bepaalde roefelplaatsen bovenaan hun lijstje staan, maar ik geloof dat niemand terecht is gekomen daar waar ze eigenlijk heen wilden”, meldt Michael.

Volgens Gonzales hebben bedrijven en instellingen mogelijk geen tijd om scholieren een dagje bij zich te laten roefelen, bijvoorbeeld omdat er geen begeleider voor is. “Toch zijn wij een voorstander van veel keuze voor de leerlingen. Het is daarom van groot belang dat zo veel mogelijk bedrijven en instellingen zich opgeven voor deze roefeldagen.” vertelt ze. “Het zal echter wel vanuit de scholen moeten komen, zij regelen dit.”

Inmiddels is de burgemeester van Ommen, Gerrit Jan Kok, gearriveerd voor de grote groepsfoto in de zonnige buitenlucht bij het gemeentehuis. Hier mochten de kinderen hem ook een vraag stellen. Hier was dan het moment voor Michael om de onvermijdelijke vraag te stellen: “Ja, burgemeester, ik heb nog wel een vraagje. Wat verdient u eigenlijk?” Kok antwoordde lachend: “Er is een verschil is tussen wat mensen verdienen en wat ze krijgen.”

Roefelen

Roefelen is een Vlaams woord. Het betekent zoveel als snuffelen aan het onbekende, dingen uitproberen, ruiken, ontdekken. Dat is precies de insteek voor de roefeldag, kinderen nemen zo een kijkje in de wereld van volwassenen. Zo ervaren zij zelf wat het is om portier te zijn, of bakker, of brandweerman.

Lees ook

Lifeline van Serious Request onthaald in Ommen

OMMEN – De dj’s van 3FM zijn maandag onthaald in Ommen. Ze trekken met hun …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.