Home / archiefcentraal / raadslid heetbrink neemt afscheid

raadslid heetbrink neemt afscheid

Door Erna Ekkelkamp –

Heetbrink werd bijna 80 jaar geleden geboren in Delft en kwam vanwege het werk van haar echtgenoot begin zestiger jaren terecht in Dalfsen. Zoals in die tijd gebruikelijk was, stortte ze zich op huis en hof, maar koos er op 37-jarige leeftijd voor om alsnog te gaan studeren. Na de sociale academie en lerarenopleiding kwam ze terecht op de opleiding voor activiteitenbegeleiding in Epe en klom daar na verloop van tijd op tot directeur. Hoewel ze veel nevenfuncties had in diverse besturen, was ze niet politiek geëngageerd.

Dat veranderde nadat goede vriend en huisarts Dolf Plate haar vroeg om lid te worden van de VVD. “Dolf Plate heeft samen met Jan Siefers de VVD hier in Dalfsen op poten gezet. Toen Dolf zei: Hennie, jij bent een liberaal in hart en nieren, jij moet echt lid worden, heb ik dat gedaan. Ik werd al vrij snel actief. In eerste instantie niet eens omdat ik dat zelf wilde, maar meer omdat ze me steeds vroegen om eens hier naar te kijken of eens dat te doen”, vertelt Heetbrink. “Ik belandde in de ‘club van 8’, een soort steunfractie, met daarin 8 leden die meedachten met de fractie.”

De club was fanatiek en wist tijdens de eerste verkiezing waarbij de VVD in de race was, meteen twee zetels te winnen. “Dat hadden we nooit verwacht, want Dalfsen was destijds een echt christelijk bolwerk”, herinnert ze zich. “We gingen er voor met ons allen. Vanuit de club van 8 bezochten we bij toerbeurt met twee personen de raadvergadering. We lazen van tevoren de stukken door, debatteerden over ons standpunt en gaven na de raadsvergadering feedback. Dat lezen van die stukken gebeurde in de beginperiode nog op het gemeentehuis, want er was nog niets digitaal. We hadden daar een fractiekamer waar we alle dossier konden doornemen. Het kwam dan geregeld voor dat er iemand van een andere fractie op de deur klopte en vroeg of wij al klaar waren met bepaalde stukken.”

In 1994 werd Henny Heetbrink op 65-jarige leeftijd gekozen als raadslid, samen met Nanne Kingma. Van hem heeft ze veel geleerd. “Ik zal bijvoorbeeld nooit vergeten dat ik nog niet zo lang in de raad zat en er iets speelde rond het peuterzaalwerk. Ik was daar geweest, had gesproken met de directeur en had me goed geprepareerd. Toen het zover was en ik mijn verhaal afstak, ging er een gejoel en geklap van de tribune op, echt geweldig. Maar het meest blij was ik met het compliment dat Nanne me achteraf gaf, want voor mij was het allemaal ook nieuw.”

In 1998 werd Heetbrink opnieuw gekozen, ditmaal samen met Margriet Tempelman en voor een periode van drie jaar, waarin de fusie met Nieuwleusen plaats zou vinden. “Een pittige tijd, waarin ik fantastisch heb samengewerkt met Margriet. We waren echt een ijzersterk duo. Vanwege de herindeling werden er al na drie jaar gemeenteraadsverkiezingen gehouden en zou de volgende periode vijf jaar duren. Vanwege mijn telkens opspelende reuma heb ik er toen voor gekozen om me niet meer verkiesbaar te stellen, met in het achterhoofd het idee dat iemand in Nieuwleusen dan mijn plek kon innemen. De verkiezingen waren ontzettend spannend en leverden ons maar één zetel op. Dat betekende dat Margriet alles alleen moest doen. Tijdens die periode heb ik vanuit de steunfractie alles gedaan om haar te helpen.”

Het mooie aan de politiek vindt Heetbrink het meehelpen om iets tot stand te laten komen in de samenleving. “Het is niet het hebben van macht, maar meer ergens sturing aan kunnen geven. Het is een soort van vormgeven aan je eigen belangstellingswereld. Er gebeurt van alles in een samenleving, sterker nog, de samenleving maak je met elkaar. Daarom vond ik al die contacten met al die organisaties ook zo leuk. Je hebt met iedereen te maken, variërend van gehandicapten tot onderwijs. Het is eigenlijk een soort hobby. Je hebt mensen die voor sporten in de wieg zijn gelegd, ik ben meer in de wieg gelegd voor de politiek. Ik heb een heerlijke tijd gehad.”

Hoewel Heetbrink stopt als bestuurslid, blijft ze lid van de partij. “Natuurlijk, ik vind het jammer om te stoppen. Maar door mijn reuma en de medicatie heb ik gewoon niet zoveel energie meer om stukken te schrijven en dergelijke. Maar ik blijf natuurlijk meedenken, gedachten opperen en bepaalde invalshoeken kiezen. De belangstelling en het kritisch volgen, dat zit gewoon ingebakken. Ik zou niet zonder kunnen.”

Henny Heetbrink heeft al haar agenda’s van de afgelopen decennia bewaard. “Ik wilde voor het verhaal even kijken hoeveel vergaderingen ik gehad heb, maar ze zijn echt ontelbaar”, lacht ze.

Lees ook

VVD wil einde aan overlast op Vechtdallijn

OMMEN – Intimidatie, spugen, geweld en ander ongewenst gedrag. Al jaren is het schering en …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.