raadsels op camping laarbrug

Door Erna Ekkelkamp –

Het leek de campingeigenares een leuk idee, een gedenkboek ter ere van het jubileum uit te geven, met daarin een stukje geschiedenis van de camping en volop oude foto’s. Tijdens haar speurtocht naar het verleden van de Laarbrug, stuitte Bakker op een aantal bijzondere zaken. Voordat jaarlijks honderden toeristen er hun vakantie doorbrachten, bleek het kamp een minder rooskleurig oord te zijn. “Dat het park in de jaren heeft gefunctioneerd als Ambonezenkamp, wist ik. Maar dat het vlak na de oorlog heeft gediend als interneringskamp voor NSB-er, SS-ers, Landstormers en dat soort mensen, was nieuw voor mij”, vertelt Marja Bakker. “Ook schijnt het terrein nog een tijd gebruikt te zijn geweest door het leger, als militaire school voor lichamelijke oefening. Het intrigeerde mij wel, dus ik heb navraag gedaan bij de HKO en bij Oud Ommen. Via Oud Ommen kreeg ik veel informatie, waaronder een bundel elektriciteitsrekeningen van 1943 tot 1952, waaruit blijkt dat er in 1943 maar liefst 17.500 kilowatt werd verbruikt. Op de vraag waarvoor het kamp diende, konden ze mij helaas niet antwoorden, dus ben ik verder gaan zoeken. Maar waar ik ook kwam, niemand kon mij wat wijzer maken.”

Bakker probeerde het bij de gemeente Ommen en bij het Historisch Centrum Overijssel, maar ook daar kon men haar niet verder helpen. Uiteindelijk kreeg ze bij het Gelders archief inzage in de boekhouding van het ‘interneringskamp’. “Rijen namen, met daarachter of ze verdacht waren, zeer verdacht of ongevaarlijk. Indrukwekkend om te zien, maar vanwege de privacygevoeligheid mocht ik er geen kopieën of iets dergelijks van maken. En het raadsel over wat er hier in de oorlog is geweest, is ook nog steeds niet opgelost”, zucht ze. “En het gekke is dat niemand me kan vertellen wat er hier geweest is. Dat is toch vreemd, er moet toch iets van bekend zijn.”

Bakker vermoedt dat het een werkkamp is geweest. Aanwijzingen daarvoor zoekt ze in het meters lange pad dat over het terrein slingert. “Het is gelegd met basaltstenen en die zijn enorm zwaar. Ik zou me kunnen voorstellen dat het pad is aangelegd in het kader van de werkverschaffing. Er liggen echt duizenden stenen, ik ben dan wel weer benieuwd hoe die hier terecht zijn gekomen.” Raadsels, raadsels. Bakker hoopt dat er ouderen zijn in Ommen die haar kunnen helpen met de oplossing. Marja Bakker (0529) 452716 of (06) 513 521 37

Nadat Utrechtenaar Henk Langezaal ruim veertig jaar geleden de geneugten van het campingleven had ontdekt, was het zijn droom om zelf een camping te runnen. Na een zoektocht, kwam hij terecht in Ommen en werd eigenaar van terrein de Laarbrug, waarop een bestemming lag voor tachtig bungalows en een camping. De eerste jaren was de familie Langezaal druk met de bouw en de verkoop van de zomerhuisjes op het park dat toen nog de naam ‘Het Unieke Laarbos’ droeg, maar lager verbasterde tot bungalowpark Uniek.

Pas toen de beheerder van de naastgelegen camping zijn pacht niet kon opbrengen, kwam het kampeerterrein voor de familie Langezaal in beeld. Het terrein en de oorspronkelijke barakken bleken enorm verwaarloosd, dus kregen ze er naast het bouwen van de bungalows nog een taak bij. Net als bij de bungalows werd ook hier weer de hulp ingeroepen van ondernemers uit de regio. Aannemersbedrijf OCB, loodgieter Anton Hulsman en elektricien Henk Tijhuis. Toen alle huisjes op een gegeven moment verkocht waren, richtte de familie zich volledig op de camping. “Toen ik 14 was, hielp ik al op de camping en dat ben ik altijd blijven doen. Ik heb nog wel een tijdlang op een kantoor gewerkt, maar toen ik door de geboorte van onze zoon stopte met werken, ging ik automatisch weer aan de slag op de camping en dat is zo gebleven. Inmiddels is mijn vader er nu helemaal uit, en is de camping van mij en mijn man”, vertelt Bakker.

Het kenmerk van de camping is volgens de onderneemster de gemoedelijkheid en de saamhorigheid. “Het oude jongens-krentenbrood-gevoel. Precies zoals ik zelf ook ben. Niet zeuren maar aanpakken, en zoveel mogelijk van het leven proberen te genieten. We hebben een vaste klantenkring, waarvan sommigen hier al veertig jaar komen. Zeker 80 procent van hen komt uit Zwolle en kent elkaar door en door. Dat heeft zo zijn voordelen, want ze zien het een beetje als hun eigen camping en weten dat we het met ons allen moeten doen.”

Bakker organiseert bijna dagelijks activiteiten om haar gasten bezig te houden. De laatste jaren is dat gekoppeld aan een goed doel. “Elk jaar hebben we een ander doel, waarvoor we op allerlei manieren geld inzamelen. Je kunt het zo gek niet bedenken, we doen aan prijsdarten, houden een plantjesmarkt, we verkopen paaseieren en er zijn zelfs een aantal hoofden kaalgeschoren”, lacht ze. De opbrengst in het jubileumjaar is bestemd voor de camping zelf. “We gaan het groots vieren met allerlei leuke activiteiten en festiviteiten, compleet met een diner voor al onze gasten.”